Външно замълча за решението на НС да няма район „Чужбина“ 25.04 | 20:08

Парламентът решава, отбеляза външният министър и намекна, че е бил против блокадата на границата

От iNews.bg

Блокадите на границата биха могли да предизвикат отговори от другата страна и така да влезем в една спирала на нежелани действия за пореден път. Това заяви външният министър Даниел Митов за решението на българските превозвачи да не провеждат блокада на гръцката граница през идващите Великденски празници, предаде БГНЕС.

Той също така допълни, че решението за отмяна на блокадата е ясна индикация за европейски тип поведение и за даване на възможност на разговори за трайно решаване на тези феномени.

Министърът посочи също, че по време на визитата си в гръцкия град Солун миналата седмица е получил обещанието, че контактният център в Промахон ще бъде използван по-ефективно и по-често за превенция на подобен тип блокади.

По повод на новите промени в Изборния кодекс и решението българите в чужбина да могат да гласуват само в консулствата и посолствата на България, той посочи, че зависи от народното представителство да реши как точно ще се развие въпросът от ук нататък и външно министерство прави всичко необходимо, за да улесни процеса на гласуването зад граница.

По отношение на бежанската криза в своето изказване Митов посочи, че България гледа на споразумението между ЕС и Турция като на стъпка в правилната посока и ще следи изпълнението на поетия от Анкара ангажимент за недопускането на алтернативни бежански маршрути през Балканите.

"Нашите приятели от Вишеградската четворка дадоха предложения за решението на бежанската криза, което обаче не произлиза от разбирането за Европейския съюз като колективно тяло. Други наши приятели от Балканите пък абсолютизират значението на издигнатите стени като контрамярка срещу мигрантските потоци", допълни още той, цитиран от БГНЕС.

Водещи

Най-четени