Върнаха делото срещу Лазар Лазаров 16.08 | 14:25

Съдът намери процесуални нарушения на обвинението

От iNews.bg

Софийски градски съд (СГС) върна на прокуратурата делото срещу Лазар Лазаров, бивш председател на управителния съвет (УС) на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за умишлена безстопанственост, предаде БГНЕС. Днес се проведе разпоредително заседание в СГС, а сред въпросите, които се осъждат на него, е и този допуснато ли е на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия. Съдът посочи процесуални нарушения и върна на Софийска градска прокуратура делото.

БГНЕС припомня, че през април Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд /СпНС/ обвинителен акт срещу Лазар Л. – бивш председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Лазар Л. е обвинен за това, че в периода от 07.08.2014 година до 30.06.2015 година в качеството си на председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура", умишлено не положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество във връзка със строително-монтажни работи по лот 1, АМ "Марица" и от това са последвали значителни щети на АПИ в общ размер на 41 630 050, 80 лева.

Въпреки задълженията си, като председател на АПИ той не организирал по най-добрия начин дейността на подчинените си, изразяващо се в това, че преди да открие със свое решение процедура за възлагане на обществена поръчка за допълнителни СМР на лот 1 на АМ "Марица" той: не възложил на екипа за управление на проект Лот 1, АМ "Марица", да извърши проверка дали предвидените строително-монтажни работи не са били включени в предмета на първоначалния договора за строителството на лот 1 на АМ Марица; - не поискал от дирекцията, отговорна за подготовката на поръчката, да обоснове необходимостта от различните видове СМР, предмет на обществената поръчка; - не поискал от дирекцията, отговорна за подготовката на поръчката, да представи разчети как е формирана прогнозната стойност на обществената поръчка от 42 987 400 лева без ДДС; Въпреки тези съществени пропуски, той сключил договор между АПИ и фирма- изпълнител за допълнителни СМР на лот 1 на АМ Марица на стойност 51 343 630, 80 лева с ДДС и наредил изплащането на сумата изцяло.

Ако бъде признат за виновен, Лазаров може да получи наказание в размер лишаване от свобода от три до дванадесет години, като съдът може да постанови и лишаване от право да се заема определена обществена или държавна длъжност и да се упражнява определена професия или дейност.

Спрямо Лазаров е взета мярка за неотклонение "Подписка".

"Дори частично уважени възраженията на защитата реално съдът уважи сърцевината на възраженията, които бяха направени от страна на защитата. Действително е налице противоречие, действително съдът указа на прокуратурата, че има неясноти в обвинителният акт, тоест не е достатъчно обвиняемия само да разбира правната квалификация цифровото й изписване какво означава, каквато беше и тезата на защитата”, каза адвокатът Кристиан Мирчев пред журналисти. Защитникът обясни, че АПИ подробно са аргументирали в своето становище, защо не са претърпели вреда и затова не желаят да се конституират в процеса в качеството на граждански ищец.

Водещи

Най-четени