Върнаха над 3000 деца в училище само за няколко дни 15.09 | 15:54

Специалните екипи вече са обходили повече от 21 000 от тях от началото на кампанията

От iNews.bg

Само за няколкото дни, преминали от началото на кампанията за връщане на отпадналите от образователната ни система деца, работата на специално създадените за целта екипи вече дава обнадеждаващи резултати. Така в първия учебен ден за тази образователна година към класните стаи вече са се върнали повече от 3000 деца. Бройката изглежда доста сериозна, но все още очевидно това не е достатъчно. Само преди 10-ина дни стана ясно, че 206 хил. деца, които трябва да ходят на училище, не го правят по една или друга причина.

Междинните данни от работата на екипите за обхват на деца и ученици в образователната система към 14 септември показват, че вече са обходени 20 820 адреса на деца и ученици, които са отпаднали от училище. Над 3000 са тези, които са записали обратно в системата, съобщиха от образователното министерство. Родителите на по-малка част от децата са решили да предприемат тази стъпка в следствие на информационната кампания по механизма. Останалите са взели решението след посещение на екип.

Най-често децата не са откривани на съответния адрес поради миграция на родителите, свързана основно със сезонна или постоянна работа в чужбина. Има деца и ученици, които са насочени към социални услуги, идентифицирани са и деца в риск, които са насочени към инспекторатите на детска педагогическа стая и местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица. По време на посещенията са установени и деца без единен граждански номер. След като бъдат регистрирани, те ще бъдат насочени към социални услуги. За тези, които са във възраст за детска градина, ще бъдат отпуснати семейни помощи, които ще се използват за директно плащане на такса в детска градина.

Данните се променят динамично, работата по места продължава активно и през следващите дни, уточниха от образователното ведомство.

Водещи