Вътрешната комисия в НС отхвърли президентското вето върху закона за МВР 12.06 | 16:42

Следващите управляващи едва ли ще коригират закона, смята Йовчев

От iNews.bg

Вътрешната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху закона за МВР. Това каза след заседанието ѝ шефът на силовото ведомство Цветлин Йовчев. 

Вицепремиерът изрази задоволството си от решението на комисията, тъй като законът бил от изключителна важност за стабилността на системата. 

"Както споделих пред членовете на комисията, в последните месеци видяхме, че МВР е един от основните фактори на стабилност в държавата. В този момент е изключително важно ние да оставим да стабилизираме системата и процесите да вървят нормално", посочи Йовчев, цитиран от в. "Труд". 

МВР шефът изрази убедеността си, че следващите управляващи няма "да ремонтират" текста. Според него следващото мнозинство в парламента ще намери много рационални неща в закона.  

Йовчев обясни, че недоволството на синдикатите в МВР е произтекло от текстовете, засягащи представителността на профсъюзите. "Мисля, че могат да се изразят аргументи "за" и "против", коментира министърът. 

Държавният глава реши да върне закона с мотивите, че някои негови части създават рискове от накърняване на основни права и свободи на гражданите. Също така липсвала финансова обосновка за средствата за социални придобивки на полицаите през тази година.  

Логично Плевнелиев атакува и текста, който му отнема правомощията да назначава главния секретар на МВР. 

Водещи

Най-четени