Вял протест в София 24.03 | 15:03

Протестиращите се събраха пред ЦИК. Искат незабавна ревизия на ЕРП-та

От Кремена Бедерева

Eдва 30 души от "Национално социално движение" тръгнаха на протест от Министерството на енергетиката към Президентството. Пред ЦИК те се събраха с протестиращите от Орлов мост и от ВМРО. Всички те искат незабавна ревизия на енергоразпределителните дружества, информира БНР.

Националното социално движение се обяви за пускане на ІІІ и ІV на АЕЦ Козлодуй, защото, според тях, така цената на тока ще падне с близо 25%. Второто им искане е за национализация на електроразпределителните дружества. Третото - за прекратяване и за мораториум над изпълнителните дела спрямо граждани от страна на Топлофикация, Софийска вода и от страна на банките.

Четвъртото искане е за преминаване на златодобива в държавни ръце и петото искане е да не се приватизират Българските държавни железници. Националното социално движение подкрепя част от исканията на движение "Орлов мост" в частта срещу монополите и за това спрените блокове на АЕЦ Козлодуй отново и да заработят.

Около 50 протестиращи от ВМРО се събраха преди час пред Съдебната палата. И днес те излязоха "На бунт" срещу монополите с обърнати знамена. Към тях се присъединиха и протестиращите от "Орлов мост", предвождани от Янаки Ганчев. Цялата група от около стотина души се отправи към Центалната избирателна комисия.

От ВМРО обявиха, че знамената са обърнати защото воюват срещу монополите. Ангел Джамбазки, който е заместник-председател на партията каза, че протестът вече е преминал и в политически:

В момента държавата ни е с главата надолу, а няма как да приемем назначаване на секционни избирателни комисии от така наречените квоти на политическите партии, които дезертираха, избягаха от управлението на държавата. Няма как да приемем едни 14-15 000 членове на секционни избирателни комисии да бъдат назначени от тези, които казаха, че не искат да управляват и не могат да управляват. Това, не вярваме, че ще бъде честен избора, ако в секционните избирателни комисии има по трима представители на ГЕРБ, по двама на БСП и на ДПС, това няма как да се случи. Ние искаме всеки един, който се е регистрирал за участие в изборите, всеки един - партия, инициативен комитет, коалиция, каквото и да е, да има възможност да участва в секционна избирателна комисия.

В неделя, 31 март, ще има палатков лагер пред Министерския съвет в защита отново на трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй, това е в гласът на вечния протестиращ Йоло Денев, ако това не се случи, блоковете не бъдат пуснати Йоло Денев ще поиска оставката на служебното правителство и служебния премиер.

Най-четени