ГДБОП и прокуратурата иззеха фалшиви €500 000 и лични карти 21.03 | 15:46

Претърсени са над 40 адреса

От iNews.bg


При мащабна спецакция на ГДБОП и прокуратурата е заловена престъпна група, занимаваща се с производство и разпространение на фалшиви банкноти и лични документи. Това съобщиха на брифинг началникът на спецпрокуратурата Иван Гешев и зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

Операцията се е провела в Пловдив, Русе, Сливен и София. Претърсени са над 40 адреса и са иззети над 500 000 евро с номинал от по 100 евро, имало е и банкноти от по 500 и 20 евро. Акцията е координирана и подпомагана от Европол, отделно е работено с партньорски служби от САЩ, Доминикана, Испания и Албания. При претърсване на помещение в Пловдив са открити и множество фалшиви лични документи - турски, датски и испански паспорти.

Акцията е по информация от Албания, като там са задържани 40 души, а 12 са обявени за издирване. Изготвяните фалшиви лични документи у нас са използвани от албанска престъпна група за трафик на хора. Албанците тръгвали със свои документи, като на територията на Европа и Доминикана ги подменяли с фалшиви, за да влязат в САЩ, Канада и Великобритания. Групата е работила в продължение на години.

 

Повдигнати са обвинения на седем лица, като четирима от тях са задържани за постоянно в ареста. Всичките са български граждани, някои са криминално проявени и осъждани за подобен род дейност, а едно лице по думите на прокурор Иван Гешев е знакова фигура от контингента.
При друга акция на прокуратурата и ГДБОП е задържана и друга група, която се е занимавала с трафик на мигранти. Връзка между двете български престъпни групи няма.

Водещи

Най-четени