ГЕРБ: Коалиция с БСП – пълен абсурд 26.11 | 17:37

Предложихме Нинова за шеф на парламента заради европредседателството, казват хората на Борисов

От iNews.bg

От ГЕРБ за пореден път отрекоха категорично всякакви варианти за създаване на коалиция с БСП. От партията излязоха със специална декларация, в която опровергават разпространявани слухове, които определят като пълна спекулация. Същото важи и за слуховете, че хора от БСП влизат в тайни колаборации с ГЕРБ. От управляващата партия обвиниха и социалистите, че се опитват да разчистват вътрешнопартийни сметки с изказвания по тази тема. И обвиниха Корнелия Нинова, че предизвиква "извънредни и революционни ситуации", за да се справи с напрежението сред съпартийците си. Освен това в декларацията се отправят и обвинения към БСП, че правят всичко възможно да провалят българското председателство на Съвета на ЕС дори и с цената на загуба на националния ни престиж.

Ето и пълният текст на декларацията на ГЕРБ:

От своя висш партиен форум ние, делегатите на Националното събрание на ПП ГЕРБ, се обръщаме към своите привърженици и симпатизанти, както и към всички български граждани. Политическата ни декларация днес е отговор на непрестанните през последните месеци груби спекулациии на опозицията на тема "Коалиционни намерения на ГЕРБ към БСП”.

На последния конгрес на БСП председателят на партията обяви, че опозицията е отказала на премиера Борисов "да бъде нахранена с постове и да бъде опитомена”. Ние гледаме на говоренето за коалиция между ГЕРБ и БСП преди всичко като на търсене на повод за вътрешнопартийно разчистване на сметки в БСП. За да се справи с политическото недоволство и с напрежението сред съпартийците си, председателят на БСП предизвиква извънредни и революционни ситуации.

В началото на работата на сегашния парламент предложихме председателското място в Народното събрание на БСП, но не с идеята да "опитомяваме” опозицията, а защото имаме държавнически подход и национално отговорно поведение във връзка с предстоящото българско

председателство на Съвета на ЕС. Ръководството на БСП твърди, че в БСП има хора, които влизат в колаборация с ГЕРБ. Подобни подозрения са абсолютно неверни, правят невъзможен политическия диалог между управляващи и опозиция, както и минират усилията ни за успешно и безпроблемно провеждане на българското председателство.

Председателството на България на Съвета на ЕС е национална кауза и е нова база за обединение на българското общество – от ГЕРБ не искаме да пропуснем този шанс. Очевидно БСП работят председателството да се провали при управлението на ГЕРБ, та дори и на цената на загуба на национален престиж и на важни за хората политики. Ние от ГЕРБ неведнъж сме заявявали, че никога не са били водени разговори за съвместно управление с БСП. Подобна коалиция е невъзможна.

От трибуната на върховния ни политически форум днес заявяваме категорично, че не желаем да се коалираме с БСП не само днес, но и в бъдеще, защото:

  • имаме непреодолими различия във визиите си за развитието на България;
  • имаме различни представи за политически морал и ценности;
  • ние сме модерната европейска партия у нас, чийто глас се чува в Европа.

Ние от ГЕРБ приемаме за своя основна политическа задача защитата на принципите на демократичната правова държава. Заявяваме политическата си решимост да съхраним и развиваме демократичния, европейски модел на държавност, чрез който да решаваме ефективно проблемите на своята сигурност, на институционалния и правов ред. Това изисква мъдрост и воля за противопоставяне на антидемократичните тенденции.

Ние осъзнаваме колко голяма е отговорността ни да отстояваме идеала за свободна, демократична и европейска България. Защото ГЕРБ е българската политическа партия, която гарантира реално участие на страната ни във формирането на европейския дневен ред. Ние предлагаме активно българско председателство на ЕС, както и ангажиране на институциите на ЕС с подкрепа на устойчиви политики в интерес на България.

Водещи

Най-четени