ГЕРБ в шок. Партията с първа загуба на избори 07.11 | 00:47

Борисов се отметна от думите си, че ще подаде оставка, ако Цачева загуби първия тур. Ще го направи, но при победа на Радев следващата неделя

От iNews.bg

ГЕРБ е в шок след днешното второ място на кандидат-президента на партията Цецка Цачева. Макар тя да отива на балотаж и да има шансове да постигне крайния успех в тазгодишната президентска надпревара, това е първото поражение на ГЕРБ от явяването на партията на избори за първи път. Миналата година след провеждането на местните избори зам.-председателят й Цветан Цветанов обяви, че на всичките 10 избори към онзи момент ГЕРБ печели 10 победи. При 11-ия опит обаче явно нещата се объркаха и БСП успя да измъкне първото място. Това явно доведе до пълен шок най-голямата политическа сила в настоящия парламент, която повече от 4 часа след края на изборния ден не каза нито дума, с изключение на едно изказване на финансовия министър Владислав Горанов.

Шокът идва и предвид гръмкото изказване на премиера Бойко Борисов, че ще подаде оставка, ако неговият кандидат – Цецка Цачева, не се класира на първо място на първия тур на президентските избори, което той обяви при официалното й представяне като номинацията на партията за "Дондуков" 2. А дори и по-рано, още преди да беше ясно кой ще се бори за президент от името на ГЕРБ, той също заяви, че ще има предсрочни избори, защото ГЕРБ ще се оттегли от управлението.

Днес обаче Борисов леко измени тезата си. От една страна той не пожела да отговори на въпроса дали ще подаде оставка, тъй като Цачева е загубила първия тур с думите, че окончателните резултати още не са ясни, разликата от около 1% между нея и Радев е твърде малка и все още ГЕРБ реално не е загубил днешния вот. От друга страна той се застрахова, като обяви, че партията му реално е първа политическа сила, тъй като се е явила сама на изборите, докато зад Румен Радев не са само БСП, а цял инициативен комитет. Което прави ГЕРБ първа политическа сила на днешните избори.

"Разликата е около 1%. Ще изчакаме крайния резултат. Цачева и Манушев направиха доста добра кампания. Изненадаха ме резултатите на Реформаторския блок. Очаквах повече от тях", коментира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че партията ще се мобилизира през седмицата до балотажа. "При тази малка разлика имаме сериозен шанс да ги победим. Направихме си изборите", каза той. Тук Борисов добави, че, ако ГЕРБ изгуби балотажа, следват предсрочни избори. "По-точно излизаме от управлението", поправи се той.

Премиерът обяви, че за балотажа ГЕРБ ще търси подкрепа от всички граждани, най-вече от тези, които нямат представители на втори тур. С изключение на БСП и ДПС, които очевидно вече "играят заедно". И допълни, че при загуба на ГЕРБ те ще управляват държавата, която настоящото правителство им остава в перфектно състояние.

Подобен сценарий обаче няма да наблюдаваме, ако Цецка Цачева спечели изборите на 13 ноември. "Ако бием на следващия тур, управлението, разбра се, че ще е стабилно. Ако загубим, следващия понеделник ще дадем оставка. Не се измятам от думите си", каза Борисов.

Той обаче категорично отхвърли възможността да подаде оставка между двата тура на изборите, тъй като това ще доведе до катаклизми в страната. Подобно изказване направи по-рано и Румен Радев, според когото такъв акт би дестабилизирал държавата точно преди втория тур на президентските избори. "Да сме в оставка по време на втрория тур. На първия сме най-силната политическа партия. Не ми се прави какафония за 1 седмица в държавата", заяви премиерът.

Според него Цецка Цачева е най-подготвения кандидат за "Дондуков" 2. А спрямо Румен Радев - тя е много по-подготвена. По повод начина, по който избирателите ще гласуват следващата неделя, Борисов каза, че хората много добре трябва да си дадат сметка, че следващото управление на страната при загуба на Цачева ще е БСП-ДПС. При това положение следващия понеделник правителството ще подаде оставка и останалите партии, които преди днес всички са били срещу ГЕРБ, "ще си управляват заедно, както беше при Орешарски". Но все пак изрази увереност, че тя ще получи повече гласове от Радев и "ще го бие с достатъчно".

Самата Цачева също е убедена, че ще спечели втория тур. "Това, което е ясно от предварителните данни, е, че ще има втори тур. Много е важно каква България искаме да видим на втори тур. България със спрени еврофондове, в изолация, неща, които видяхме, когато БСП управлява. Или България, чийто глас се чува в Европа. Обръщам се към всички граждани, които не желаят БСП и ДПС отново да правят експерименти с България, с икономиката на страната, всички граждани, които помнят тоталитаризма... Убедена съм в разума, в силата на хората на България", каза Цачева.

Водещи

Най-четени