ГЕРБ искат да сложат ДАНС в ръцете на Плевнелиев 29.01 | 14:53

Предлагат президентът да назначава шефа на агенцията

От Филипа Тодева

От ГЕРБ ще предложат председателят на ДАНС да се назначава от президента. Това стана ясно днес в парламента, след като опозицията обяви намеренията си да инициира нов вот на недоверие по темата за сектор сигурност.

Изглежда, освен с вота, бившите управляващи от ГЕРБ се активизират и с редица законодателни промени, които касаят ДАНС и МВР. Основната промяна ще касае връщането на ГДБОП към структурите на силовото министерство. Антимафиотите бяха извадени от МВР през лятото на миналата година и преминаха към звената на ДАНС.

За самия председател на ДАНС пък се предлага да има професионален стаж от 12 години.

Опозицията предлага Дирекция "Технически операции" към ДАНС, която има право да подслушва и проследява, да бъде изведена от ДАНС и да премине към новосъздадената ДАТО. Според ГЕРБ трябва да се орежат част от правомощията на ДАНС, като се забрани на служителите ѝ да разследват по правилата на Наказателно-процесуалния кодекс и да нямат полицейски функции, т.е. да нямат право да задържат граждани и да претърсват помещения.

"За нас е изключително неприемливо това, което беше констатирано в доклада на ЕК и неглижирането му и липсата на прочит от страна на управляващите", коментира заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Водещи

Най-четени