ГЕРБ поискаха от президента да освободи свой съветник 21.02 | 10:44

Борислав Цеков обяви, че има "политическа атака" срещу него, "базирана на лъжи"

От iNews

Президентът Румен Радев да освободи от длъжност юридическия си съветник Борислав Цеков и предложения от неговата квота член в Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки. Това обяви от трибуната в НС депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова по време на гласуването на наложеното от държавния глава вето върху Закона за личните данни в сряда. Атанасова каза, че "двамата са осъдени да платят глоба от по 10 000 лева, защото са злоупотребили с лични данни на граждани и журналисти".

Софийският административен съд е потвърдил постановление на Комисията за защита на личните данни, което от своя страна Цеков и Кичашки са обжалвали.

През 2016 г. журналисти и блогъри сезираха комисията, че ЕГН-ата им са в списък на хората, които са подкрепили инициативен комитет, в който влизаха Цеков и Кичашки и който се беше регистрирал като застъпник в инициирания от Слави Трифонов референдум.

"Недоумявам как сте такъв яростен защитник на свободата на словото, на демокрацията, на личните данни, а членове на правния ви съвет бяха осъдени от Върховния административен съд за злоупотреба с лични данни на граждани и журналисти. Дали БСП ще реагират така, както на мярката за неотклонение на Елена Йончева? Дали сега няма да събират пари и за Борислав Цеков?", попита Атанасова. По думите й сега е време държавният глава да докаже, че е принципен човек и да освободи Цеков.

"Политическата атака на управляващите срещу мен се базира на лъжи. Няма никакво осъждане, защото ние съдим КЗЛД по административен ред", коментира за "Фокус" Борислав Цеков. По думите му "никаква последна инстанция не се е произнесла, предстои разглеждане на този спор пред ВАС". "В този спор не може да има никакви "присъди", защото делото е административно. Сиреч не са компютри, а компоти. И не са ни ги пращали, а са ни ги връщали", допълни Цеков. Той определи като "провокация" от "недоброжелатели" нарочното вписване на имената на журналисти и блогъри, за да го"злепоставят".

"Тези жалби, забележете, бяха общо 6, от общо 4058 граждани, които ни подкрепиха. Две от тях КЗЛД отхвърли, а за другите без да ни уведомява, без да спазва закона, ни наложи административни глоби", обясни Цеков. "Нямаме вина и затова потърсихме правата си по съдебен път", каза той.

Най-четени