ГЕРБ поставят ултиматум, за да влязат в пленарната зала 17.07 | 12:18

Настояват за отмяна на законите за МВР и Сметната палата

От iNews.bg

ГЕРБ постави ултиматум към управляващите. Ще влязат в пленарната зала само при отмяна на законите за МВР и Сметната палата. Това обяви в Народното събрание лидерът на партията Бойко Борисов след заседание на групата.

Депутатите на ГЕРБ днес не се регистрираха в 9:00 часа, след като вчера на съвместно заседание на трите ресорни комисии не бе постигнато съгласие по актуализацията на държавния бюджет и този на НЗОК.

"ГЕРБ е опозиция и ще влезе само за оставката на Орешарски", подчерта бившият премиер.

Той беше категоричен, че неговите народни представители няма да подкрепят предлаганата от правителството промяна на парите на Касата с малко над 200 млн. лв., въпреки, че били загрижени за състоянието на болниците.

"Болниците ни интересуват много, аз искам да им дам за години напред глътка въздух. Чувствам отговорност за болниците, да влязат, да махнем закона за МВР и за Сметната палата, гласувам тогава", посочи Борисов.

"Изнудвам ги, разбира се, защо те ме изнудваха една година", каза бившият премиер.

Той каза още, че това е и част от предизборното говорене, но припомни, че предлаганите 225 млн. лв. повече за Здравната каса не стигат за нищо.

"Следващото правителство ще вдигне тавана на дефицита, на дълга в истинските му размери и ще се разплати и тогава ще си носи отговорност. Аз искам да си понеса моите пасиви", заяви Борисов.

По думите му, с предложената от кабинета и подкрепена от БСП цифра от над 200 млн. лв. за Касата, въпреки че самата институция и БЛС казват, че са нужни минимум над 300 млн. лв., сегашните управляващи искат сега да замажат "с някакви парички, докато се измъкнат и дойдат изборите, и следващото правителство да трябва да направи всичко това".

"Ако бъде вкарана реалната актуализация на бюджета на НЗОК, щяло да се разбере, че крахът не е голям, а много голям", обясни си позицията на левицата Бойко Борисов.

Той и експертите на партията изчисляват, че дефицитът в държавния бюджет е 7% в т. ч. пари за НЗОК, за общините, за еврофондовете, за БДЖ.

"За съжаление обаче тяхното експертно правителство вчера даде дефицити, които показват, че катастрофата е реална. Искахме да кажат истината докрай, те я казаха наполовина, но дори и така
това е чудовищно за една година управление", добави Бойко Борисов.

Той се възмути защо подуправителят на БНБ, отговарящ за банковия надзор, Цветан Гунев, в тази тежка криза е в отпуск и за пореден път поиска оставката на управителя Иван Искров и на подуправителя на Централната банка.

Водещи

Най-четени