ГЕРБ решава накъде да поеме и кои ще бъдат "гостите" във втори рунд 20.10 | 07:58

Става ясно дали ще има коалиционен кабинет, или не

От Теодора Кокаланова

Очаква се да стане ясно в каква посока ще тръгне първата политическа сила ГЕРБ и дали ще успее да състави коалиционен кабинет. През почивните дни се появи информация, че в структурите на партията ще се проведе референдум дали да не се тръгне към нови избори. 

Цялата минала седмица партията на Бойко Борисов провеждаше консултации за съставяне на кабинет с всички влезли в 43-тото народно събрание, преминали 4-процентовата бариера. 

Трите дами, които застанаха начело на преговорите, така и не успяха да съберат нужните поне 121 гласа, за да могат да формират правителство. Единствено с Патриотичния фронт се стигна до ангажимент за участие в коалиция, но депутатите на двете партии не са достатъчни за стабилно мнозинство.

Това е и причината, днес ГЕРБ да свика широк национален форум с участието на представители на Изпълнителната комисия, кметове, председатели на общински съвети, избраните народни представители и евродепутатите от партията.

Целта на разговорите е да се обсъдят следващите стъпки на партията. Участниците във форума ще бъдат информирани за това как са протекли дискусиите през изминалата седмица и с кои политически субекти ГЕРБ има сходство в политиките.

Вчера (19 октомври) Румяна Бъчварова заяви, че има три партии, с които категорично разговори повече няма да се водят - ДПС, ББЦ и "Атака", съобщи TV7. Ще има обаче нов кръг от преговори на експертно ниво с Патриотичния фронт и АБВ, а може би и с БСП. Очаква се и нова среща с представители на Реформаторския блок.

Водещи

Най-четени