ГЕРБ ще спасява референдума, моли Радев за още дни на парламента 09.01 | 16:44

Като причина партията на Борисов посочва вкарването на промените в Изборния кодекс за мажоритарен вот

От iNews.bg

ГЕРБ е твърдо решена да въведе мажоритарна избирателна система в оставащите три-четири седмици работа на това Народно събрание. За целта партията на Бойко Борисов обаче настоява пред новоизбрания президент Румен Радев да удължи с до месец работата на парламента.

На извънредно заседание на Комисията по правни въпроси в Народното събрание във вторник ще бъде обсъден проект за решение, свързано с проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум, иницииран от Шоуто на Слави. Това обяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ на брифинг в в партийната централа, предаде БТА.

"Смятаме, че това е първото и основното действие по Закона за прякото участие на гражданите, което е свързано с изпълнението и прилагането на волята на избирателите. Започваме обсъждането с убеждението и с надеждата, че ще получим подкрепа в тази връзка и от други парламентарно представени сили", каза депутатът.

Той посочи, че през последния месец и половина ГЕРБ са подготвили законопроект за прилагане на мажоритарната система изцяло при провеждане на избори за народни представители и планират да го внесат в деловодството на Народното събрание този четвъртък.

"Ако има консенсус и получим подкрепа, това означава, че бихме могли да се справим и в сегашния времеви хоризонт на настоящото Народно събрание, бихме успели при много напрегната работа до 26-27 януари да обсъдим на второ четене тези промени", каза Кирилов.

В отговор на критики от страна на БСП депутатът от ГЕРБ Александър Ненков коментира, че "ако от ГЕРБ са имали желание някой да замита нечии следи с искането си за удължаване на работата на парламента, са щели да вземат мандата от президента Росен Плевнелиев и да го реализират. Според него, ако от БСП са толкова искрени в техните притеснения, е трябвало те да вземат мандата, а не да бягат от отговорност и да извадят наяве всички неща, които ги притесняват".

Ненков посочи, че искат живота на този парламент да се удължи с няколко седмици до приема на промените в Изборния кодекс, за да могат да се съобразят с волята на избирателите, изразена на референдума.

От ГЕРБ ще искат да бъде въведено мажоритарно гласуване в два тура, както е било заложено и в референдума, обясни пък Кирилов. За гласуването в чужбина ще предложат "принципно по-различен модел, който е и по-добър". Въпреки че не са стигнали 13 000 гласа, за да бъде зачетен референдума, 2,5 млн. души са гласували и от ГЕРБ искат да се съобразят с тях, изтъкна шефът на правната комисия.

Според него за приемането на новата избирателна система са необходими "максимум 3-4 седмици". За това от партията на Бойко Борисов поискаха от новоизбрания президент Румен Радев да удължи живота на парламента. Кирилов смята, че до 25-26 януари промените могат да се обсъдят на две четения в парламента.

"Ако имаме една седмица повече, означава, че ще имаме малко повече време да обсъдим детайлите. Трябва да се справим", допълни депутатът на ГЕРБ.

Водещи

Най-четени