Габрово иска 4 млн. лв. от ЕБВР за инфраструктурни обекти 08.11 | 15:05

Парите са за ремонт на две кръстовища и две улици

От Ралица Стоянова

Община Габрово иска кредитиране от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за строителството на четири приоритетни инфраструктурни обекта в града на обща стойност 4 млн. лева.

Обектите са две възлови кръстовища в центъра на Габрово, строително-монтажни работи на улица "Съзаклятие" и реконструкция на участък от улица "Стефан Караджа", информираха от общината.

Обновяването на инфраструктурните обекти включва отводняване, асфалтиране, направа на тротоари и улично осветление, обособяване на зелени площи.

Проектите са коментирани на работна среща с представители на ЕБВР за България. По време на срещата е предоставена информация за размера на общинския бюджет и възможностите на общината да осигури необходимото съфинансиране.

В хода на разговорите бяха изяснени приоритетните области на финансиране от Европейската банка, видът и размерът на обезпеченията, гратисният период, срокът за погасяване на кредита, както и минималният му размер, който може да бъде в рамките на около 4-5 млн. евро.

Администрацията подготвя план-график и инвестиционна програма, които ще бъдат изпратени на финансовата институция за анализ и оценка, необходими за отпускане на заем.

Водещи

Най-четени