Ген. Брийдлав: НАТО смята да разположи танкове в няколко страни и България 18.06 | 20:01

Идеята е в отговор на намерението на Русия да разположи нови ракети срещу Европа

От iNews.bg

Танкове на НАТО ще бъдат разположени в България и в още няколко европейски страни. Това съобщава главнокомандващият силите на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав в интервю за за "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Няма да се откаже от плана си танкова бригада с до 5000 войника и 250 танка да бъде разположена в България, Румъния, Полша, в Прибалтика, а може би и в Унгария", заяви Брийдлив.

Според него това няма да наруши по никакъв начин договореката между алианса и Москва от преди 18 години да не разполагат трайно компактни бойни единици в Източна Европа, тъй като числеността на танковата бригада е малка и няма да е съсредоточена на едно място, а в различни държави.

Според наблюдатели идеята на Брийдлив изва след изявлението президента Владимир Путин, че до края на годината руската армия ще бъде снабдена с 40 нови междуконтинентални ракети, за да бъдат насочени към страните, които заплашват сигурността на Русия.

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа определя позицията на Путин като "провокация" и заявява, че "трябва да се изчака, за да се разбере дали става въпрос само за реторика".

Междувременно полският военен министър Томаш Шемоняк и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщиха, че следващата седмица в Брюксел министрите на отбраната на страните от алианса ще обсъдят разполагането на военна техника в Източна Европа.

Миналата седмица в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че Пентагонът разглежда въпроса за разполагане на тежки оръжия в Източна Европа. Предвижда се складовете за такива оръжия да са в Полша, балтийските страни, България, Румъния, а вероятно в Унгария.

САЩ могат да поставят тежко въоръжение в държавите от Източна Европа и балтийските държави и без решение в НАТО, каза по-рано и шефът на началник-щабовете на американската армия полк. Той потвърди, че Америка може да направи това абсолютно независимо от задълженията си в рамките на операция "Атлантическа решителност", предаде Sputnik.

Според информацията САЩ ще могат да разчитат да поставят в базите на своите съюзници танкове, бойни машини и друго тежко въоръжение. Естония, Литва и Полша вече са дали разрешение да предоставят базите си за това.

"Но окончателното решение по този въпрос още не е взето", посочи Томас. "Окончателното решение по този въпрос все още е висящо," - каза Томас. Заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов от своя страна, заяви, че Русия ще отговори адекватно на укрепването на силите на НАТО в Източна Европа и балтийските държави.





 



Най-четени