Гергьовското агне ще е малко по-скъпо от великденското 12.04 | 16:42

Цената на салатата за празничната трапеза скочи, цитрусовите плодове вече са по-евтини

От Кристиан Костурков

Агнето на трапезата за Гергьовден може да ни струва малко по-скъпо. От бранша очакват леко повишение на цените на едро, но не е ясно дали това ще важи и за търговията на дребно. Това става ясно от думите на председателя на Управителния съвет на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров пред Агенция "Фокус”. Той уточнява, че се очаква за 6 май от браншовата организация очакват леко поскъпване на агнешкото месо на едро, но това едва ли ще се отрази и на цените в магазините.

Чилингиров уверява и че за Гергьовден България няма да остане без хубаво българско агнешко. "Не трябва да се притесняваме, че няма да има агнешко за 6-ти май. Месо ще има”, категоричен е той. Чилингиров призовава хората да се доверяват повече на българското, което е прясно, истинско и полезно и да пазаруват от магазините, които предлагат нашенския продукт. От думите му става ясно и че трябва да се внимава за предлаганото у нас агнешко от чужбина, което в чести случаи е било замразено и не е ясно колко е старо.  

За разлика от традиционното месо за Великден и Гергьовден обаче цените на зеленчуците са тръгнали нагоре още преди Възкресение Христово, показва анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Между 3 и 9 април цената на оранжерийните краставици се е повишила с 20.7% и на едро вече се продават средно срещи 2.92 лв. за килограм. В същото време зелената салата, която също е традиционна за трапезата по това време на годината, е поскъпнала с ъс 7%. При репичките наблюдаваното поскъпване е 6.3 на сто, а при вносните домати – 10.1%.

Леко намаление обаче се наблюдава при плодовете, особено цитрусите, отчитат от ДКСБТ. При портокалите цената намалява за седмица с 4.1% и на едро килограмът се продава срещу 1.18 лв. С близо 2 на сто поевтиняват портокалите, а цената на лимоните и ябълките пада с близо 1%.

При един от най-популярните продукти за Великден – яйцата, цените остават без промяна през последната седмица. Същата тенденция се наблюдава и при брашното, маргарина, малотрайните колбаси, захарта, пилешкото месо, картофите и вносното зеле.

Водещи

Най-четени