Германия чака с отворени обятия родните инженери 09.04 | 12:43

Специалистите в най-голямата икономика в ЕС масово застарявали

От Христина Рафаилова

Докато Великобритания се чуди как да прокуди българи и румънци, се оказа, че Германия дава мило и драго за имигрантите, особено за тези с висше образование и квалификация. 

Най-голямата икономика в Европейския съюз се задъхва от липсата на специалисти и хапчето за проблема може да се окажат чужденците. 

Във федералната република започва да се усеща недостиг на инженери, като през следващите години нуждата от тях ще става все по-голяма. Това става ясно от изследване на браншовата организация на страната, цитирано от Die Welt.  

Според данните всеки пети инженер в Германия скоро ще бъде над 55 години. Едва 18% от специалистите пък били под 34 години. 

Поради застаряването в професията в страната все повече ще разчитат на чужди специалисти. От браншовата организация вече отчитат положителния ефект от имигрантите. "Професионалистите от други държави помогнаха много през последните години", коментират от сектора. 

Според статистиката 160 000 са инженерите, които са граждани на друга държава. Това означава, че всеки десети професионалист в областта е чужденец. Една четвърт от тях са от Източна и Южна Европа, сочат данните. 

От организацията отчитат също така, че интеграцията на хората с такава квалификация е изключително лесно. 

От думите им става ясно, че родните адвокати нямат толкова добри шансове за реализация в Германия. Юристите по-трудно проучвали и можели да прилагат националното законодателство. Поради това трудно можели да си намерят работа във федералната република.

Водещи

Най-четени