Главният комисар на МВР: Възможно е багажът на летище София да е бил в досег с взривно вещество 02.12 | 09:15

Терминал 1 на софийското летище заработи нормално

От iNews.bg

Терминал 1 на летището в София отново работи нормално.  Малко преди 2 часа сутринта са кацнали редовните полети от Мадрид и Лондон.  Вчера той остана затворен в продължение на часове заради съмнения за взривно устройство в бус, оставен на паркинга.

При рутинна проверка, полицейски кучета реагират положително за наличието на експлозив в превозното средство.

 По-късно стана ясно, че тревогата е била фалшива. Проверките на терминала обаче продължиха с часове. А полетите бяха пренасочвани към Терминал 2. И все пак - летищните власти съветват хората, на които предстои пътуване, внимателно да следят информацията на интернет страницата на летището.

"Не е изключено багажът на летище София да е бил в досег с взривно вещество". Това заяви за Нова тв главният комисар на МВР Георги Костов след ситуацията от вчера.

Той посочи, че с микробуса в страната са влезли двама души, които в настоящия момент вече не са на територията на България. Тяхната самоличност вече е установена. Те не са граждани на ЕС, а на бивша съветска република.

Впоследствие единият е излетял към страна-членка, а другият - към страна от бившия Съветски съюз. ​По думите на Костов избраният от тях маршрут "не е обичайна практика"

"Самият автобус и самите лица имат рисков профил, което не означава, че са лоши хора.

Рисковият профил е начертан още след събитията от 13 ноември", уточни той.

Той посочи, че две кучета и два различни уреда са установили наличие на експлозиви. Като възможна причина за тяхната заблуда той посочи наличието на денкове с козметика в буса: "Дали в някои от множеството козметични продукти има вещества, които са сходни и могат да заблудят служебното животно и уреда, предстои да се установи в експертизата. Не е изключено багажът на летище София да е бил в досег с взривно вещество".

"Категорично взривно вещество в микробуса към момента няма", категоричен бе той.

 

 Относно първоначално подадената информация на освободеното пресаташе на летището Даниела Велева, Костов коментира: "Служителката е грешала много, защото ако изобщо някой й е възлагал функции по оповестяване на случая, е трябвало да каже, че в този момент се извършват проверки".

Водещи

Най-четени