Главчев: Вотът на недоверие няма шанс 06.11 | 15:46

Темата може да не е само корупция, здравеопазването и сигурността също са вариант, казват от БСП и ДПС

От iNews.bg

Вотът на недоверие, който БСП, ДПС и "Воля" смятат да внесат, няма шанс да мине. Такова мнение изрази предсдедателят на парламента Димитър Главчев. Макар все още да не е ясно каква ще бъде темата на вота на недоверие, той е категоричен, че мнозинството в народното събрание е стабилно и предложението за сваляне на правителството ще бъде отхвърлено.

"Ще бъде отхвърлен вотът на недоверие. Не знаем още каква ще е темата му. Наистина в началото казаха корупция, която тема малко не приляга на БСП. Защото в предишното 43-то Народно събрание обсъждахме отново приемане на антикорупционния закон, единствено от ГЕРБ, Реформаторския блок и патриотите го подкрепихме на първо четене. Подозирам, че отново колегите от "БСП за България" няма да бъдат зад този антикорупционен закон и то единствено по причината, че не е удовлетворено искането им кой да назначава ръководителя на органа, който ще се занимава с това. И другото искане, че трябва да има разследващи функции този орган. И двете неща са в противоречие с действащото законодателство", коментира Главчев пред БНТ.

Отново пред националната телевизия депутатът от БСП Станислав Владимиров каза, че е възможно вотът да бъде по темата здравеопазване и той ще е един тест за всички партии, които се определят за опозиция. От думите му стана ясно обаче, че засега остава идеята по всяка вероятност поисканият вот на недоверие да бъде по темата за корупцията. Не е изключено обаче темата да се фокусира върху няколко сектора.

"Темата за корупция е най-голямото предизвикателство, защото няма нито едно изследване, в което България да не се представя като най-корумпираната държава в ЕС. Трябва да направим един сериозен дебат, а не да с прехвърляме обвинения", каза Владимиров.

Според него управляващото мнозинство и ГЕРБ трябва да отговарят за всяко ниво, в което не се справят. Червеният депутат каза, че без реформи скоро пак ще има смяна в здравния сектор, защото докато не се получи една огромна политическа подкрепа за промяна на целия модел на здравеопазването, министрите ще си отиват и то не по най-добрия начин. "Докато не извадим пазарните взаимоотношения в здравеопазването, нищо добро не ни чака.", каза още Владимиров.

От ДПС отново подтвърдиха, че ще подкрепят вота на недоверие към кабинета, който подготвя БСП. Според заместник-председателя на парламента Нигяр Джафер тази седмица ръководството на партията й ще обсъди темата на вота. Според нея секторите "Сигурност" и "Здравеопазване" винаги "плачат за вот на недоверие".

Депутатът от ДПС каза още, че оставката на Николай Петров задълбочава още повече безизходицата в здравния сектор и само един човек в държавата знае кой ще е бъдещият министър. А според Джафер е възможно той да не е медицинско лице.

Тя разкритикува сериозно както политиката на управляващите по отношение на здравния сектор, така и проектобюджетът за 2018 г., който предстои парламентът да приеме. "Няма как да има приемственост, когато министрите се сменят на 6-7 месеца и всеки следващ отрича предходния. Това е бюджет, с който управляващите се опитват да си осигурят повече спокойствие. Нито пациентите ще получат по-качествено здравеопазване, нито работещите ще получат по-добро заплащане, защото това е бюджет на отложената реформа", каза Джафер. По думите й рано или късно трябва да има електронно здравеопазване, защото това е един от начините за контрол на здравната система и в противен случай ще говорим, че нито една система не работи.

Водещи

Най-четени