Главчев: Изпълняваме задачите си като служебен кабинет, но не губим сетивата си за нуждите на българските граждани 22.05 | 12:56

Още в понеделник по сметките на университетите МОН преведе 39 млн. лв. Допълнително се осигуряват още 40,7 млн. лв.

От iNews.bg

Притчата "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски получи всеки един от министрите в началото на днешното правителствено заседание. Творбата се падна на тазгодишната матура по български език и литература.  "Смятам, че е подходящо в навечерието на един от най-светлите български празници -  24 Май, да си я припомним всички", посочи министър-председателят Димитър Главчев. "Човек не трябва да губи сетивата си, камо ли сърцето и паметта и да си спомня откъде е тръгнал", отбеляза още Главчев.


Премиерът посочи, че служебният кабинет има кратък хоризонт и конкретни задачи като организирането на честни избори, но въпреки това няма как да остане " глух и сляп" за това, от което се нуждаят българските граждани. Министър-председателят даде пример с подкрепата на правителството за академичната общност, която очакваше полагащото й се от началото на годината финансиране.


Още в понеделник по сметките на университетите МОН преведе 39 млн. лв. Допълнително се осигуряват още 40,7 млн. лв. По този начин, с общия ресурс от близо 80 млн. лв. ще може да се увеличи заплатата на всеки университетски преподавател с 290 лв. в държавните висши училища. С 12 % ще се увеличат възнагражденията и на административния персонал и научно- изследователския състав на университетите. Близо 7,5 млн. лв. ще бъдат разпределени за увеличаване на докторантските стипендии. "Това показва какво е отношението ни към академичната общност и е добре, че в навечерието на 24 май се случва всичко това", подчерта министър-председателят Димитър Главчев.

Водещи

Най-четени