Глад за учители в родните училища 07.10 | 20:10

В края на лятото свободни позиции се освобождават в почти всички професионални сфери, сочат данните на Агенцията по заетостта

От iNews.bg

Дойде моментът, в който преподавателската професия се оказа поредната, в която липсват достатъчно кадри.

Двойно повече са обявените свободни места в бюрата труда през август, в сравнение с предходния месец, съобщават от TV7. В края на лятото свободни позиции се освобождават в почти всички професионални сфери, сочат данните на Агенцията по заетостта.

Освен в сферата на образованието, работодателите трудно намират служители в сектора на преработвателната промишленост и шивашкия бизнес. За тях обявените през август в бюрата по труда свободни работни места са съответно 1080 и 900. След тях се нареждат продавачите в магазини и на пазари. В тази сфера са се търсели 750 работници.

Безспорно обаче най-гопям е ръста при търсенето на преподаватели. Само са месец август училищата са обявили над 2 хил. работни места. Оказва се, че всяко седмо свободно работно място е било за преподавател. В същото време обаче безработните с педагогическа специалност са сред най-многобройните от регистрираните в бюрата по труда, показват наблюденията на експертите от агенцията.

Най-търсени от работодателите през август са учителите по общообразователна подготовка, както и преподаватели във ВУЗ.

И докато едни работодатели едва успяват да намерят служители за свободните места във фирмите си, в някои сектори свобдни позиции рядко се откриват. Почти никакви работни места няма обявени за химици, физици, ветеринари и други високообразовани специалисти по природни науки.

 

По 5 свободни работни места пък е имало обявени за архитекти, проектанти и дизайнери. Според специалисти по пазара на труда, това се обяснявало и с практиката на бизнеса да наема подобни специалисти не с търсене по обяви, а чрез услугите на т.нар. "ловци на глави", които да привлекат вече добре подготвен специалист от конкурентна компания.

Водещи

Най-четени