Гледат под лупа полетите на "Авиоотряд 28" 05.06 | 11:08

Депутатите ще проверяват с каква цел и докъде са летели самолетите

От Десислава Маданска

Всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения "Авиоотряд 28" и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната ще бъдат проверени от създадената за целта временна анкетна комисия в парламента. Ще бъде проверено и кога, по какви дестинации - в страната и чужбина, с каква цел, в какъв състав, с какъв разход на финансови средства са били ползвани въздухоплавателните средства на авиоотряда и министерството.

За създаването на комисията гласуваха единодушно 206 народни представители, съобщи агенция "Фокус".

Комисията ще работи за срок от един месец и ще бъде съставена от 8 депутати, избрани на паритетен принцип.

Депутатът от ГЕРБ и бивш транспортен министър Ивайло Московски предложи проверката да бъде разширена и да обхване и ползването на самолети по време на управление на тройната коалиция.

Предложението обаче бе посрещнато остро от червените народни представители.

"Къде спахте 4 години, че не си направихте тези проверки, които сега искате да направите? Защо не сте си свършили работата, Московски и вие от ГЕРБ", попита депутатът от Коалиция за България Татяна Буруджиева.

"Искаме в комисията да постъпят информации за хората, които са пристигали в България, с българските правителствени и военни самолети. Тогава ще стане ясно колко пари са били прахосани заради прищевки - "Бистришките тигри", посочи депутатът от "Атака" Венцислав Лаков.

По думите на червения Антон Кутев комисията е трябвало да бъде създадена още преди 1-2 години, когато е станал скандалът с футболния отбор "Бистришките тигри".

Водещи

Най-четени