Гледат под лупа старите проекти по "Околна среда" 06.12 | 12:32

Инспекцията ще засегне периода 2010–2013 г.

От Десислава Маданска

Всички обществени поръчки по оперативна програма "Околна среда" за периода 2010–2013 г. включително ще бъдат проверени. Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Тя обясни, че това е било и едно от исканията, посочени в писмото на Европейската комисия относно програмата.

По думите ѝ може да може да се направят проверки на всички обществени поръчки и да се наложат съответните корекции, ако се намерят такива нарушения.

"Има и други писма, в които става дума за други проекти, но в това писмо става дума за тези проекти, които са по ОП "Околна среда". Има констатирани нарушения, които са в няколко направления", каза Михайлова. 

Сред тях са смесването на критериите и неправомерното съкращаване на срокове по някои от обществените поръчки. Тя уточни, че за това е ставало дума в одитен доклад от 2012 г., като добави, че това показвало повтаряемост на грешките. Третата причина, която Михайлова изтъкна, е свързана с дискриминационни изисквания за членство на участници в конкурси по обществени поръчки в български организации. Министърът даде пример, че било записано стопанска камара, а ставало дума за Търговско-промишлена палата, както и изисквания, поставящи неравни условия пред чужди кандидати.

Четвъртото нарушение е неправомерно удължаване на срокове по вземане на решения по процедурите.

"Това са възраженията по обществени поръчки, като в тази връзка Европейската комисия ни заявява, че за съжаление управляващият орган по оперативната програма не е идентифицирал тези нарушения и затова се стига до спиране на междинните плащания", подчерта министърът. 

Михайлова заяви, че първото изискване е да се подобрят системите за управление и контрол на управляващия орган.

Тя посочи още, че ведомството трябва да направи извадка на проекти и да изчисли процента на грешките и нередностите. След това трябва да бъде наложена финансова корекция върху всички обществени поръчки за този период. Въпросната корекция ще бъде усреднена, по-ниска, но ще засегне всички проекти.

Друго изискване към одитиращия орган, посочено в писмото на Европейската комисия до МОСВ, е за подобряване на гаранциите, че допуснатите грешки няма да се повтарят в бъдеще, информира агенция "Фокус".

"Оттук нататък, заедно с вицепремиера по европейските въпроси и с финансовото министерство сме към края на изработването на общия ни план за действие", каза още Михайлова.

Тя обясни, че включването на ведомството е заради одита на средствата от Европейския съюз към финансовото министерство. Михайлова каза още, че МОСВ проверява заедно с Брюксел допълнителни детайли, тъй като за 2011 г. вече е налагана една хоризонтална корекция в резултат на проверка на българската одитна агенция. Също така трябва да се уточни дали тези проекти подлежат на повторно одитиране и налагане на втора проверка.

Конкретният план за действие и това кой ще участва в проверките ще стане ясно в понеделник.

Водещи

Най-четени