Глоба за Местан заради поредна агитация на турски 18.03 | 21:04

Лидерът на ДОСТ нарушава за втори път закона само за тези избори

От iNews.bg

Съпредседателят на "Обединение ДОСТ" Лютви Местан е агитирал на турски език по време на предизборна среща във варненското село Медовец. Това се разбира от решение на Районната избирателна комисия (РИК) Варна, според което предстои Местан и Орхан Исмаилов, представляващи коалицията, да бъдат санкционирани.

От решението става ясно, че на митинг пред сградата на кметството на 15 март Местан е произнесъл реч, по-голямата част от която е била на турски език. За това са свидетелствали петима полицейски служители, които са охранявали мероприятието. РИК във Варна е извършила проверка и е установила нарушение на правилата за провеждане за предизборна кампния, според които агитацията трябва да се извършва само на български език.

Това е второ нарушение на коалицията "Обединение ДОСТ", което РИК констатира. На 7 март във варненския квартал "Аспарухово" активисти отново агитираха на турски език чрез микробус с монтирани тонколони. Не е и първото такова нарушение на Местан, който през 2015 г. като председател на ДПС по онова време бе глобен отново за агитация на турски език. 

Водещи

Най-четени