Голяма Богородица 15.08 | 07:07

На 15 август се празнува Успение Богородично

От Кремена Бедерева

На 15 август се празнува Голяма Богородица или Успение Богородично, Успение на Пресвета Богородица.

Празникът отбелязва края и на Богородичните пости, като се разрешава яденето на риба.

На този ден, освен именниците, празнуват жените, тъй като Богородица се смята за покровителка на жените, бременните жени, майчинството, децата и семейството. Навсякъде из страната в храмовете на Пресвета Богородица или Успение Богородично се правят народни сборове, носят се обредни хлябове заедно с плодове като: грозде, диня, тиква, също така жито и царевица и се оставят в църквата, за да бъдат осветени и след това се раздава с тях както за умрелите, така и за здраве на живите.

Според поверията на 14 август вечерта жените, които искали да имат дете, молели Богородица да им помогне, носели дарове и оставали да преспят в църквите носещи нейното име. Те вярвали, че тя ще им помогне да се сдобият с отроче. На този ден всички млади жени не трябвало да се докосват до нищо с червен цвят, за да не останат бездетни.

Богородица умира на преклонна възраст с лека смърт — т. нар. успение, с което Бог дарява най-верните си слуги. Легендата гласи, че по време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото ѝ се установило, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница.

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка. След тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените раздават за здраве и за починалите. Селищата с църкви, носещи името "Успение на Пресвета Богородица", имат храмови празници.

В християнския богослужебен календар празниците, посветени на Богородица заемат важно място, те са част от т.нар. 12 големи празници. Някои от тях не са специално посветени на Богородица като "Рождество Христово" (25 декември), отчасти "Богоявление" (25 март).

Три обаче са строго свързани с Мария - "Рождество Богородично" (8 септември), "Въведение Богородично"(Ден на християнското семейство - 21 ноември) и "Успение Богородично" (15 август).

На този ден всяка година Православната църква чества празника с тържествена служба – Опело на Пресвета Богородица.

По този повод в Троянската Света обител "Успение Богородично” службата бе оглавена от Негово Високо Преосвещенство Русенки митрополит Неофит в присъствието на негови светейшества Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, техни преосвещенства Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, Браницки епископ Григорий, игумен на Светата обител, монашеското братско и гости-духовници.

В 19.00 часа в Пловдивския катедрален храм "Успение на Пресвета Богородица” тържествената служба бе оглавена от Негово Високо Преосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

В София храмов празник има църквата "Успение Богородично” на площад Ручей. Там литургията ще оглави отец Ангел Ангелов, протосингел на Софийска света митрополия.

В храм "Успение Богородично” на град Лом богослужението ще оглави негово преосвещенство Велички епископ Сионий – викарий на видинския митрополит.

Министър-председателят Бойко Борисов ще се включи в литийното шествие по повод празника Св. Успение Богородично във Варна, съобщиха от правителствената пресслужба.

Литийното шествие ще започне пред катедралния храм "Св. Успение Богородично", където ще бъде тържествено издигнат флагът на Варна. Днес е и празникът на града.

Честито на всички, които носят името Мария, Марияна и техните производни!

Водещи

Най-четени