Горката НГДЕК! 19.02 | 18:57

След като я върна на ул. „Баба“, министърът се сети да провери сградата

От Филипа Тодева

От седмици НГДЕК се прехвърля като топче за тенис на маса от Женския пазар в "Модерно предградие" и обратното. Преди повече от седмица стана ясно, че министър Петър Стоянович е издал заповед за връщането на училището в ремонтираната сграда на улица "Баба" в кв. "Модерно предградие".

Заповедта на Стоянович бе издадена въпреки протестите на учители, ученици и родители. Веднага след това настоятелството и учителите се събраха и алармираха, че сградата не е безопасна и че те са изпратили проби от стените за изследване за наличие на азбест. От пресцентъра на Министерството на културата обявиха днес, че тепърва от утре сутринта ще стартират две независими експертизи в ремонтираната сграда.

При вземането на пробите от ремонтираната наскоро с европейско финансиранe училищна сграда на ул. "Баба" ще бъдат поканени представители на училищното настоятелство, както и на медиите. "Пробите от стените на училището ще бъдат взети от компетентните органи, които единствено имат право да извършват подобни измервания и експертизи. Експертизите ще бъдат извършени от "Център по обществено здраве и анализи", Дирекция "Аналитични лабораторни дейности" към Министерство на здравеопазването и от Национален институт за европейски изследвания към Министерство на регионалното развитие.

Очаква се отговор и от лабораторията на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Парадоксално, повече от седмица след като взе решението си за изваждане на НГДЕК от сградата на 13-то училище, Стоянович заяви: "Предстои да вземем държавническо решение за бъдещето на Класическата гимназия, което ще гарантира здравето и живота на нашите деца, както и ще възстанови нормалния учебен процес в това елитно наше училище".

Водещи

Най-четени