Господ ще каже, а не човек кой ще е новият патриарх 06.11 | 14:31

Видинският и сливенският митрополити бяха единодушни, че Бог ще посочи новия патриарх

От Ивелина Георгиева

Бъдещият патриарх на Българската православна църква трябва да има физически, морални и психически сили, както и да има признание сред обществото и да се радва на доверие сред българските граждани.

Тези качества определи като достойни за бъдещия патриарх видинският митрополит Дометиан.

Църквата е стълб и крепило на истината, и, ако има реформи, то трябва да са в някои църковно граждански брожения. Така видинският митрополит отговори, след като бе запитан дали Църквата се нуждае от реформи. По думите му истините на вярата не могат да бъдат реформирани.

Бъдещият патриарх трябва да поеме кормилото с пълни сили и да трябва да се бори срещу безразличието върху духовните въпроси, коментира Дометиан.

Патриарх Максим през тези 41 г. Преодоля много трудности, които той отстоял с много любов, мъдрост и добрина. Дометиан определи патриарха като "голям родолюбец и защитник на православието и истината".
Той сподели, че патриарх Максим се е вълнувал най-много от липсата на въвеждане на православно учение сред учениците. "Той радуваше твърде много за това".

Сливенският митрополит Йоаникий, пристигайки пред Светия Синод, заяви, че изпитва мъка, тревога и тежка скръб. За него патриарх Максим е бил много достоен, добродетелен, благотърпелив, смирен, ревностен за опазване на православната вяра.

"Патриарх Максим успяваше много, защото молитвата му беше силна и търпението му – велико", допълни Йоаникий. Според него бъдещият патриарх трябва да пази православната вяра и църква, да се моли и да е смирен над всичко.

Двамата митрополитите бяха единодушни, че когото Бог посочи за нов патриарх, нека бъде той.
"Господ ще каже, а не човек", категоричен бе сливенският митрополит Йоаникий.

Водещи

Най-четени