Готвят се законодателни промени за причинена смърт на пътя 17.02 | 10:45

Роднини на хора, загинали при пътен инцидент, поискаха съдебните споразумения да се правят само с участието на близките на жертвата

От Деляна Петкова

Сядайки зад волана – с единия крак сме в гроба, а с другия – в затвора. Така започна разговор за катастрофите по нашите пътища в ефира на Нова телевизия. Поводът – присъдата от една година и два месеца за шофьора Надя Иванова, която през 2011 година блъсна 12-годишно момиче на пешеходна пътека в Бургас.

Присъдата за жената е ефективна, но на първа инстанция и при обжалване може да бъде намалена, коментира независимият депутат Калина Крумова. Майката на убитото дете – Мария Димитрова поиска да няма възможност за съдебно споразумение при подобни дела.

В ефира на телевизията се включи и вътрешният министър Цветан Цветанов. Трябва да бъдат направени законодателни промени, които да съответстват на обществения интерес, коментира той.

Водач, употребил алкохол или упойващи вещества, ще бъде съден със строгостта на Наказателния кодекс и това трябва да бъде разбрано от всички, категоричен беше вътрешният министър.

Трябва да бъдем безкомпромисни и когато става дума за хора, качили се зад волана без да имат книжка, както и за произшествия на пешеходни пътеки, смята Цветанов. "Тогава става въпрос за населени места, за оживени места, където винаги има ограничение на скоростта", допълни той.

Превишаването на скоростта в такива условия създава опасност на пътя.

Споразумението между прокурора и извършителя е изключително "цинично като начин на прилагане", смята Цветан Цветанов. Той поиска промяна, която да доведе до участие и на близките на жертвите при споразуменията.

През 2011 година по пътищата на България са загинали 650 души, допълни още вътрешният министър.

В понеделник (20 февруари) ще бъде организирана кръгла маса в Народното събрание. Там ще бъдат очертани законови промени, свързани с по-строги мерки за шофьори без книжка или каращи пили и под влиянието на упойващи вещества, както и по отношение на произшествие на пешеходна пътека.

Водещи

Най-четени