Готови ли сме за еврото? Плюсове и минуси от смяната на валутата 07.07 | 13:32

В някои държави в еврозоната цените на стоките скочиха тройно, припомня Делчев от РБ

От iNews.bg

"За България влизането в еврозоната е добър път напред- това ще осигури застраховане на публичните финанси. Така че, ако един ден едно правителство разходва повече, отколкото получава и попадне в процедура на свръхразходи, присъствието в еврозоната ще действа като пълно "автокаско”. Това заяви депутатът от РБ Димитър Делчев, цитиран от БГНЕС.

Повод за неговия коментар е планираното от ЕК въвеждане на еврото за всички страни-членки на ЕС, включително за България. Двигател на идеята е лично нейният председател Жан-Клод Юнкер, а реализирането й се ускорява заради напускането на Великобритания, е обяснението по медиите.

След решението за излизането на страната от ЕС, ЕК и лидерите в Европа решиха да започнат по-тесни интеграционни процеси и етап от него е приемането на еврото от всички страни, които още не са го въвели, посочи депутатът.

При евентуалното ни влизане в еврозоната другите държави-членки ще са длъжни да ни помагат, в момента не е така, продължи Делчев.

Сега България, която е извън еврозоната, сама се справя с финансовите си трудности. И заемите, които би получила от ЕЦБ, за да бъде подпомогната финансово, биха били на много по-висока цена, отколкото ако сме част от еврозоната, каза той.

По отношение на приемането от България на общата валута еврото, влизането в еврозоната не е тясно свързано с него. Моето мнение е, че този етап – приемането на еврото, може да бъде по-отдалечено във времето, за да бъдат хората по-подготвени за това, както и да може нашата валута да издържи и да не се увеличават много цените на стоките. Знаете, че при много държави, които приеха еврото, цените при тя се увеличиха двойно, напомни Делчев.

Най-четени