Гръцката полиция: България да се пази, хиляди бежанци могат да я "атакуват" още днес 27.03 | 11:11

Неизвестни лица са раздавали в Идомени листовки с указания как мигрантите да пресекат българската граница

От iNews.bg

Бежанската вълна от Гърция може да тръгне към България още днес. За това предупреждават властите в югозападната ни съседка, съобщава местната телевизия Mega. Според нейна информация полицията в Гърция се опасява, че голям брой мигранти могат да "атакуват” границите на северните й съседи, т.е. Македония и България.

Според информация на гръцката полиция в бежанския лагер в Идомени, както и на други места с масово струпване на бежанци в страната, отново са били раздадени листовки с указания как може да се напусне Гърция. В тях пише и че от днес границите със съседните страни ще бъдат отворени и пътят към Европа ще бъде отново открит. Този път, освен маршрути към Македония, са описани и такива към България. Според органите на реда това правят хора, представящи се пред бежанците за активисти на неправителствени организации. Заради опасността от масов поход към границите на България и Македония, от Атина са изпратили официални предупреждения към София и Скопие, предаде "РИА Новости”, позовавайки се на информация на телевизия Mega.

В същото време жители на граничните населени места у нас, още преди да са чули предупреждението на ръцката полиция, започнаха силно да се притесняват от евентуален бежански натиск. Причината е, че седмица след ученията по южните очертания на територията ни не са останали войници. "Дано мигрантите да не тръгнат”, молят се гражданите, предаде БГНЕС. В същото време обаче от полицейското управление в Петрич успокояват, че няма засечен нито един опит за влизане в България нито от Гърция, нито от Македония. Дали обаче ситуацията ще остане такава днес и в близките дни?

От утре гръцките власти обещават да започнат информационна кампания в Идомени, чрез която се надяват да убедят мигрантите там да не се доверяват на разпространяване на информация, че границите ще бъдат отворени. И че единствената възможност пред бежанците е да се подчинят на разпоредбите и да позволят да бъдат преместени в центровете за настаняване във вътрешността на Гърция.

Водещи

Най-четени