Гугушева не е притеснена от скандалите около името ѝ 12.12 | 10:11

Вече отказалият се кандидат за конституционен съдия се появи за изслушване от ВСС

От Диана Цветкова

"Няма нещо в моя живот, което да ме притеснява." Това бе коментарът, който вече отказалият се кандидат за конституционен съдия галя Гугушева направи на влизане във Висшия съдебен съвет.

Тя трябва да бъде изслушана от Етичната комисия на съвета, където ще се яви и пловдивският адвокат Петър Ванев, който подаде сигналите срещу нея, замесващи името ѝ с пране на пари и връзки с бизнес със съмнителен произход.

Изслушването бе насрочено още преди ГЕРБ да оттегли подкрепата си за нея. Впоследствие Гугушева, която е зам.-ръководител на Специализираната апелативна прокуратура, отказа номинацията за Конституционния съд с мотива, че срещу нея са се появили безпочвени съмнения.

Снощи пък стана ясно, че шефът на спецпрокуратурата Борислав Сарафов е внесъл предложение тя да бъде освободена от ръководния пост и да бъде назначена като редови обвинител, заради съмнения в моралните ѝ качества.

Ситуацията с Галя Гугушева задълбочава кризата в Конституционния съд, който на практика не функционира заради това, че не е в пълен състав.

На този фон след Нова година парламентът ще направи трети опит да избере конституционен съдия. Галя Гугушева бе издигната от СДС след скандала с избирането на Венета Марковска, срещу която също имаше сигнали, и след като Петър Стоянов отказа да бъде номиниран.

Сега управляващите от ГЕРБ заявиха, че ще заедно със СДС ще издигнат безспорна кандидатура за конституционен съдия.

Водещи

Най-четени