Гърмен протестира срещу незаконните строежи в ромската махала 11.05 | 08:09

Местната власт и държавата бездействат, твърдят жителите на града

От iNews.bg

Жители на Гърмен излизат на протестен митинг днес от 18 ч. пред сградата на Общината. Причината за протестните действия е бездействието на местната власт и на държавата срещу незаконните строежи в ромската махала край село Марчево.

"Уведомили сме Общината, имаме разрешение за този протест. Една година след бунтовете ни срещу ромските набези и беззакония нищо не се е променило. Искаме да напомним, че не сме забравили неизпълнените обещания. Те бяха за ограничаване на кражбите, за край на незаконното строителство в квартал "Кремиковци", за спиране на нелегалното заселване на роми от други краища на страната в ромската махала", заяви Иван Байрактаров, един инициаторите на миналогодишните протести, пише "Стандарт".

През лятото на миналата година при две акции на ДНСК бяха съборени 10 от всичките 124 незаконни постройки. Със земята бе изравнена и къщата на пастора Иван Айдаров.

Гневът на хората отново се надига и нищо чудно този протест да е само генерална репетиция за големия им бунт на 23 май, когато ще има не само митинг, но и шествие. "Не сме се отказали от битката срещу ромските беззакония. Категорично против сме да се узаконяват постройките в гетото, защото това е земеделска земя. Всички незаконни колиби трябва да бъдат съборени", категоричен е друг водач на миналогодишните протести - Иван Кременлиев.

Наскоро кметът на община Гърмен Минка Капитанова внесе в Общинския съвет предложение за изготвяне на ПУП за квартал "Кремиковци", което бе отхвърлено. "Продължавам да смятам, че това е начинът - да се извърви цялата процедура за узаконяване на постройките. Но някои се опитват да създават излишно напрежение", каза преди дни Капитанова.

 

Големите протести в Гърмен избухнаха след инцидент на 23 май миналата година, когато група роми от квартал "Кремиковци" нападна трима млади мъже, напомня изданието.

Водещи

Най-четени