Гърците все пак успяха да блокират границата ни 31.01 | 14:35

След като полицията не пусна тракторите им, те направиха жива верига

От iNews.bg

Гръцките фермери все пак успяха да блокират границата. И дори без помощта на тракторите си. След близо седмица опити да достигнат с машините си до "Кулата-Промахон", днес те ги зарязаха и тръгнаха пеша. Полицията и жандармерията отново се опитаха да ги спрат, но земеделците влязоха в сблъсъци с тях и в крайна сметка успяха да се доберат до граничния пункт. И да го блокират с жива верига.

След като се стигна до блокирането на ГКПП-то, нашите граничари спряха да пуснат автомобили в посока Гърция, предаде Нова телевизия. Заради създалата се критична ситуация главният секретар на МВР Георги Костов вече пътува към Благоевград. Там ще има извънредно заседание с ръководството на Областната дирекция на МВР, кмета на града и областния управител, за да се обсъди как нашата страна и институции да се справят със създалата се криза на българо-гръцката граница.

Все още не е ясно как ще реагират на създалата се ситуация родните превозвачи. Още в началото на месеца, когато се разбра, че гръцките фермери пак готвят блокади, от транспортния бранш у нас се заканиха, че видят ли трактор на границата, веднага ще направят контраблокада от нашата страна. Реално в събота почти се стигна до такава ситуация. Няколко трактора успяха да заобиколят полицейската блокада край Серес като минаха по планински пътища. Така в 16:30 ч. успяха да блокират границата за близо час. Разгониха ги дошлите на мястото полицаи и жандармеристи. Тогава нашите превозвачи реагираха, че това е провокация и няма да предприемат действия от нашата страна на ГКПП-то. Сега обаче, при положение, че реална блокада има, не е изключено скоро да видим и препречване на границата с ТИР-ове от наша страна.

Водещи

Най-четени