ДАНС започва проверка на БДЖ 23.11 | 21:00

Ще нищят поръчките към Вагонно-ремонтния завод в Дряново

От iNews

Държавна агенция "Национална сигурност" е започнала проверка на договорите за изработка на нови вагони за БДЖ от завода в Дряново. Причината е, че предприятието затваря от другата седмица, пращайки на борсата над 100 свои служители.

Пред "Гласове" от завода обвиниха БДЖ за неизпълнение на договореностите. Ангажиментът на ДАНС към железниците е, тъй като те са част от Националната сигурност.

В съобщение да медиите от БДЖ отрекоха обвиненията на ръководството на завода, като посочват, че има договор от 2021 г., приключил през април 2023 г., но той не е изпълнен, въпреки че са били изплатени 7 милиона лева за предаването на 15 вагона.

"През 2021 г. стартирахме договора и наистина тогавашното ръководство осигури в бърз порядък да се изплати сумата по аванса. В рамките на много кратък срок от време, в порядъка от 8 месеца, ние разработихме техническа и технологична документация, която позволява изработването не на 15, а на 100 вагона, заяви управителят на завода Валери Димитров в ефира на Нова телевизия.

През декември същата година показахме прототипа, но възложителят не присъства. Впоследствие се стигна до забавяне поради пандемията и забавени поръчки от външни контрагенти, тъй като ние внасяме продукти, които в България не се произвеждат”.

"Единственото, което поискахме от БДЖ, е да се промени графика, тъй като имаше забавяния. Не сме искали да се увеличава цената или нещо друго”, добави той. И заяви, че ще бъде започната процедура срещу БДЖ.

Източници: "24 часа", novini.bg

Водещи

Най-четени