ДКЕВР с проверка след смъртта на четвъртокласника 21.05 | 12:30

Ако проверката установи вина, ДКЕВР може да наложи на ЧЕЗ и най-високата санкция

От Кремена Бедерева

Още днес ще бъде разпоредена проверка на случая, при който десетгодишно момче загина в училищен двор от скъсана електрическа жица. Това обяви председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова.

Инцидентът е станал в район, обслужван от електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Ако проверката установи вина, ДКЕВР може да наложи на дружеството и най-високата санкция за административно нарушение, която предвижда законът, а именно 1 млн. лв., заяви Харитонова.

Относно процедурата за отнемане на лиценза на ЧЕЗ председателят на ДКЕВР каза, че засега се върви в посока налагане на санкция, а не отнемане на лиценз. Въпросът с отнемане на лицензи е достатъчно сложен и утежняващ българския народ, каза Харитонова, цитирана от БТА.

Тя посочи, че собствеността на мрежата е на ЧЕЗ, така че при отнемане на лицензиите на дъщерните дружества на компанията някой ще трябва да купи електроразпределителната мрежа. Не знам как ще се отрази това на всички нас като ползватели на услугата, отбеляза председателят на регулатора.

Харитонова каза още, че на писмата, които ДКЕВР е разпратила до множество различни държавни институции с искане за предоставяне на становище по казуса с отнемане на лицензиите на ЧЕЗ, отговор е дошъл само от КЗП, и то, че комисията няма отношение по въпроса.

В отговор на въпрос дали инцидентът със загиналото момче може да доведе до отнемане на лицензията на ЧЕЗ, председателят на регулатора заяви, че този случай не е достатъчен повод за това.

Водещи

Най-четени