ДПС призна, че има порок в Изборния кодекс, но няма да оттегли Бат Сали 22.10 | 13:01

Това са незаконни действия, против Конституцията, смята Местан

От Теодора Кокаланова

От мен не могат да се очакват противоконституционни действия, като оттегляне на цели листи, защото броят на мандатите в Народното събрание се урежда в самата Конституция. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан след среща с кметовете на Дупница и Кюстендил във връзка с протестите срещу влизането на Александър Методиев като депутат на ДПС от 10-и Кюстендилски МИР.

"Анализирах много внимателно исканията на протестиращите в Кюстендил. Споделих с кметовете на Кюстендил и Дупница, че има порок в Изборния кодекс. Изборният кодекс с методиката, която е заложена в него, за вторично преразпределение на мандатите поражда аномалии", подчерта Местан.

Той посочи, че жертва на подобна аномалия е ДПС още през 2013 г., когато в Хасково, са получили само един мандат, а са имали хиляди гласове, а във Видин само с 400 гласа, са получили също един мандат. Тази година аномалията се е проявила най-драстично в Кюстендил, но и в Силистра и в Търговище. Същото е било положението в Смолян и във Видин.

Според Местан всички сме изправени пред един сериозен проблем, който трябва да бъде решен с общи усилия и това тръгва от Кюстендил. Местан посочи, че не оспорва правото на никого да протестира срещу различни актове били те и законодателни. 

Местан припомни, че не ДПС е автор на Изборния закон и от уважение към кюстендилските народни представители не пожела да назове имена, но посочи, че всички знаят кой е автор на идеята – порочната методика за вторично разпределение на мандатите да бъде скрепена със закон. 

Председателят на ДПС Лютви Местан благодари за отправената покана от кмета на Кюстендил Петър Паунов и кмета на Дупница Методи Чимев, предаде агенция "Фокус". Местан заяви, че не имал миг колебание дали да се отзове на тази покана, защото така разбира политическата отговорност и смята, че смисълът на политиката е в предотвратяването, ако е възможно, а ако ли не, в усилията за смекчаване на конфликтите, а не в тяхното провокиране или поощряване. 

Водещи

Най-четени