ДПС призова за повече съдържателност на президентското слово 14.03 | 13:22

ПГ на ДПС категорично стои зад министъра на вътрешните работи, заяви Лютви Местан

От Ивелина Георгиева

Лидерът на ДПС Лютви Местан определи обръщението на президента Росен Плевнелиев към нацията като хубава и дълга реч.

"Държавният глава засегна всички аспекти на политическия живот в страната", посочи той и допълни, че има еднозначно позитивно отношение към инициативата на президента за месеца на политическите консултации. "Ние чухме неговата гледна точка по актуалните въпроси на деня и трябва да възпитаме култура, когато не сме в състояние да възприемем конкретните гледни точки поне да ги чуем", посочи той.

Лидерът на ДПС заяви, че не споделя неприличното поведение в пленарна зала, визирайки издигнатите от "Атака" плакати с призив да се свали имунитета на президента.

Местан посочи още, че е очаквал от държавния глава да бъде по-конкретен кои са провокаторите за етническото напрежение, защото този етикет не може да бъде лепнат на цялата политическа система.

На кратко той определи изявлението като една добра инициатива, която ако от чисто формален характер придобие малко по-съдържателен, ще бъде от полза на всички.

По отношение на искането на оставка на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев от страна на ГЕРБ и "България без цензура", политикът посочи, че едно такова искане е абсолютно необосновано, странно и нелепо, защото Цветлин Йовчев несъмнено е един от най-успешните и добрите министри в кабинета Орешарски.

"Той има огромна заслуга за премахване на усещането за полицейщина и е неоспорим международен авторитет, ГЕРБ удрят едно от най-силните звена в кабинета", посочи Местан.

ПГ на ДПС изрази съжаление и изказа съболезнования на близките на загиналия полицай, но категорично стои зад министъра на вътрешните работи.

"Дума не може да става за оставката на министър Цветлин Йовчев", категоричен бе Местан.

Относно декларацията на ДПС за отмяната на мярката на нападателя на Ахмед Доган Октай Енимехмедов, народният представител отрече тя да е вид натиск върху съда, защото той е подчертал, че съдебният процес не е завършен и партията се уповава на факта, че прокуратурата протестира присъдата. "Точно поради тази причина нищо от изявлението ми не може да бъде възприето като натиск", посочи Местан. Той призна, че изявлението му е политически израз на огромната болка и огорчение, съдържащи се в над 30-те декларации, които е получил от вчера (13 март).

"Даваме изключително лош пример. Не може в европейска България да се стреля по политически лидер и след няколко месеца в ареста нападателят да се радва на свободата си", коментира той.

По отношение на субсидиите за малките земеделски производители Местан изрази съгласие, че процесът на договаряне и условията за споразумението с ЕС е продължителен. По думите му това е процес, в който участваха три български правителства, но несъмнено във финалния етап бе свършена огромна работа от кабинета Орешарски.

"За първи път от членството на България в ЕС и малкият земеделски производител ще се усети не само формален член на ЕС, ами и реален гражданин. Европа може да влезе и при малкия земеделски производител", каза той.

Най-четени