ДПС с митинг на Тюркян чешма 26.12 | 10:00

От iNews.bg

С възпоменание за жертвите на т. нар. Възродителен процес днес в село Могиляне Общинският съвет на ДПС Кирково организира Възпоменателен митинг-мевлид.

Пред паметника "Тюркян чешма”, изграден в памет на 17- месечната Тюркян, убита по време на протестите през 1984 г. в Родопите, ще присъстват председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.- председателите на ДПС, членове на ЦОБ на ДПС, ПГ на ДПС, евродепутати, Младежко ДПС, кметове, общински съветници, гости от Турция, активисти и граждани, които ще изразят почитта си към жертвите, значимостта на събитията за падането на тоталитарния режим и настъпването на демократичните промени в България, съобщиха от ДПС, цитирани от OFFNews. 

Преди 33 години масовите протести на турците в България имаха символа на съпротивителна гражданска енергия срещу режима на комунистическия диктатор Тодор Живков. Невинните жертви на репресивната комунистическа машина бяха трагична дан за демокрация и свобода, а не за нечий партиен авторитет и надмощие. 17-месечната Тюркян и другите жертви са герои на цялата демократична кауза и е неморално да бъдат присвоявани посмъртно от егоистичните напъни на която и да е партия, заяви в своя позиция лидерът на ДОСТ Лютви Местан. 

В текста му се казва още:

Това бяха моите човешки аргументи да призова за департизиране на възпоменанието и за отбелязване на събитието със смирена почит без пропаганда. Гробовете на невинните жертви не са място за трупане на политически капитал. 

За съжаление, не бяха чути. Не бе чут и синът на убитата Айше Моллахасан, който миналата година в Могиляне призова депесарите да свалят партийните си знамена и да не си присвояват деня на майка му, на Тюркян и на другите жертви.

За ДПС призивът на Фикри няма никаква стойност. Те и тази година грубо ще партизират възпоменанието и ще превърнат героичните дати на цял един народ в свои партийни афиши. Гибелта не е партийна манифестация. Така всяка поредна година 26 и 27 декември вместо да обединяват демократичната общност в България, противопоставят хора с различни политически възгледи, но с еднакво право да почитат паметта на жертвите. ДПС и тази година ще монополизира събитието. А къде да застанат безпартийните български граждани и членовете на други партии, които не искат да са под знамената на ДПС, защото не одобряват политиката на тази партия?

Тюркян е ценностен символ на всички български граждани – демократи, и не може да бъде "разкъсвана" партийно. На ДПС е полезно да се припомни притчата за Соломон, вдъхновила Бертолт Брехт за разказа му "Кавказкият тебеширен кръг", където Соломон отсъжда майчинство на детето на онази жена, която отказва да участва в разкъсването му.

ДОСТ няма да участва в "разкъсването" и партизирането на символи, които трябва да ни обединяват, а не да ни противопоставят партийно. Героите стоят по-високо от всички партии. 

Лютви Местан обяви, че ще  почете паметта на убитите, след като митингът на ДПС приключи.

Водещи