ДПС се обяви против вандалщината срещу Джумая джамия 15.02 | 14:47

Според партията взломът в религиозен храм е престъпление

От Теодора Кокаланова

ДПС осъди остро вандалското нападение срещу един от религиозните храмове в Града под тапетата – Джумая джамия, съобщиха в декларация от пресцентъра на партията.

Оттам категорично не приемат внушенията, че това са прояви на спонтанни граждански протести. Според представителите й вандалите, предвождани от кмета на Карлово, са организирани. ДПС обвини в съучастие пловдивския кмет, който е отказал да се съобрази с препоръката на МВР да не разрешава проявата на тези незаконни действия.

Парламентарно поставените политически сили трябва да създават необходимата стабилност в държавата и да не подстрекават етно-религиозна омраза, допълват от ДПС.

От партията категорично стоят зад позицията, че тъмни сили стоят зад несъмнено добре организираното, а не спонтанно поругаване на Джумая джамия. Целта според тях безспорно е политическа – сваляне на кабинета чрез етнически конфликт.

Достатъчно е да припомним, че нечия ръка насочи протеста срещу офисите на ДПС в Пловдив и призовава за гражданско неподчинение, се уточнява още в декларацията.

От партията вярват в здравия разум на българския народ и в неговите толерантни корени. Те благодарят на духовниците от други религии, както и на всички български граждани, които осъдиха остро тези недопустими в демократичното ни общество прояви, се отбелязва в документа.

От ДПС очакват правителството и най-вече правоохранителната система на страната да предприемат всички необходими действия за разкриване на подбудителите.

Според тях е намесата е задължителна, с цел предотвратяване на по-нататъшни действия на задкулисието срещу правовия ред в европейска България.

Водещи

Най-четени