ДПС се обяви срещу международната незаконна търговия с тютюн 02.07 | 20:30

Партията внесе проект на Закон за тютюна

От Теодора Кокаланова

ДПС внесе в парламента проект на Закон за тютюна и тютюневите изделия. Чрез предложените текстове се цели осигуряване на пълна проследимост на всички количества суров или промишлено обработен тютюн, произведен или постъпващ в страната. 

Според партията това е наложително в отговор на нарастващата международна незаконна търговия с тютюн и тютюневи изделия. От ДПС отбелязват, че в България ежегодно се произвеждат средно 30 000 тона тютюн, което поставя страната сред първите места в ЕС.

Действащата нормативна уредба в областта на тютюневите изделия, включително акцизното законодателство, осигурява пълен контрол както върху готовите тютюневи изделия, така и по отношение на отпадъците от тютюн.

В същото време, такъв механизъм не е предвиден по отношение на суровините за производство на тютюневи изделия, според вносителите на проекта. Именно суровия тютюн и промишлено обработения тютюн имат далеч по-голямо значение за контрабандната употреба на тютюневи изделия, отколкото са отпадъците от тютюн, смятат от ДПС.

Законопроектът предвижда да се създаде Изпълнителна агенция по тютюна към министъра на земеделието и храните. Предлага се да се водят регистри на тютюнопроизводителите и на лицата, изкупуващи суров тютюн. Въвежда се и задължение за предаване на тютюна само на лица, вписани в регистър на лицата, изкупуващи суров тютюн.

От ДПС се обявяват за създаване на регистър на лицата, търгуващи на територията на страната с промишлено обработен тютюн. Изпълнителната агенция по тютюна ще одобрява и лаборатории, осъществяващи контрол на измерванията на съдържанието на катран, никотин и въглероден оксид в емисиите от цигари.

В момента действащият закон предвижда подобни измервания да се извършват единствено от Института по тютюна и тютюневите изделия към Селскостопанската академия, отбелязват от ДПС. Изпълнителната агенция ще одобрява и независими експерти по окачествяване на тютюна, които да дават експертно становище при несъгласие с окачествяването на суровия тютюн.

Предвидени са и условия и ред, при които юридическо лице може да придобие статут на Национална тютюнева камара. 

Водещи

Най-четени