ДПС ще бойкотира образователната комисия заради майчиния език 25.09 | 18:24

Ще оттегли депутатите си, ако бъдат приети текстове, които според партията са дискриминационни

От Ивелина Георгиева

ДПС се закани, че ще напусне парламентарната комисия по образование, ако Народното събрание окончателно приеме текстовете в Закона за училищното образование, засягащи майчиния език.

Миналата седмица комисията отказа да запише в проектозакона, че майчиният език ще се изучава задължително в училище.

Сега заместник-председателят на партията Лютви Местан определи текстовете като дискриминационни и обяви, че, бъдат ли приети, ДПС ще оттегли депутатите си от парламентарната комисия в знак на протест - за да стане ясно, "чия е отговорността за тази дискриминация".

Местан обясни, че в досега действащите норми има гаранция за изучаването на минимум 3 часа майчин език под формата на избираем предмет. Ако обаче влязат в сила новите промени, тази законова гаранция отпада и вместо това решението на проблема ще зависи от личната воля и благоволението на образователния министър, без значение как ще се казва той.

"Аз не знам дали Игнатов ще посегне на гарантираните часове за изучаване на майчин език и не ме удовлетворява неговата декларация, че няма да ги намали, защото той е министър до време", коментира Местан. Следващият министър може да реши, че изучаването на един час майчин език е достатъчно и това ще е законово решение от гледна точка на новия дискриминационен закон, допълни той.

От ДПС заявиха, че ще продължат битката и настояват мнозинството да преосмисли позицията си по закона.

От партията определиха като скандален начина, по който бе отхвърлено тяхното предложение - основният мотив, който е изтъкнал министър Игнатов, е че в България няма малцинства, припомни Местан. По думите му министър в страна-членка на ЕС да отхвърля или отрича съществуването на малцинства е тотално дискриминационно.

За десет години и особено в последните 3 години, откакто ГЕРБ са на власт броят на изучаващите майчин език деца е паднал от 57 000 на 10 000 и причината за това е в лошата организация, а не в липсата на мотивация, подчерта Местан.

От ДПС настояват да се изработи стандарт за учебното съдържание по майчин език и на тази база да се поръчат и утвърдят новите учебници. Настояват още да бъдат възстановени инспекторите по турски език, които в началото на мандата на ГЕРБ веднага били освободени от регионалните инспекторати, поясни заместник-председателят на партията.

Те не приемат твърдението на образователния министър, че не стига броя на учителите.

"Как така няма да стигнат учителите. Ако правото ми да изучавам майчин език е конституционно, гарантирано държавата е длъжна да го направи", коментира Лютви Местан.

Водещи

Най-четени