ДСБ настоява парламентът да няма квота във ВСС 16.07 | 14:07

За целта обаче са необходими промени в Конституцията

От Андриян Георгиев

Да отпадне парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС), настояват от "Демократи за силна България" (ДСБ).

Това може да стане само чрез промени в Конституцията и "тъмносините" смятат да започнат сондажи с политическите сили в Народното събрание, каза заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев, цитиран от БТА.

Това означава във ВСС да влизат само хора от съдебната власт и то чрез пряк избор, уточни Екатерина Михайлова, член на националното ръководство на ДСБ. 

При сегашните условия и модел ДСБ няма да участва и да предлага свои номинации за новия ВСС, е решението на партията.

Сред предложенията на ДСБ, които също са свързани с промяна в основния закон на страната, е и намаляване броят на членовете на ВСС на 12 души, както и по-кратък мандат - 3 вместо 5 години.

Без да се поправя Конституцията на този етап, за да бъде по-ефективен следващият ВСС, той трябва да спре да бъде постоянно действащ орган, посочи още Михайлова.

Скандалът с уволнението на съдия Мирослава Тодорова налагал извода за пълна приемственост по отношение на съдебната власт между ГЕРБ и тройната коалиция, коментира Радан Кънев. Управляващите в момента не са се разграничили от линията на БСП, което можело да се обясни с желание за запазване на статуквото и на зависимостите, които то поражда в съдебната власт.

Водещи

Най-четени