Да не си бежанец в България! Налагат вечерен час на търсещите закрила 29.01 | 17:44

Българските институции не се вслушаха в препоръките на ВКБООН

От iNews.bg

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) готви нови мерки за търсещите убежище у нас. Назначеният наскоро шеф на ведомството Никола Казаков заяви, че ще въведе вечерен час във всички центрове.

Според председателят на агенцията трябвало да се налага по-стриктен контрол над бежанците. "Ще ги преброяваме, не е срамно, защото ние трябва да имаме отчет на хората, които са в центровете. Някои от тях напускат, нови идват", каза той.

Казаков припомни, че вечерен час е имало по време на предишния му мандат в ДАБ. Казаков беше начело на агенцията при предишното управление на ГЕРБ. Тогава търсещите убежище е трябвало задължително да бъдат в центровете след 22:00 часа през лятото, и след 20:00 през зимата.

"Пълен отчет трябва да има по държави, по брой на хора, по настаняване, деца. Всичко, което досега правим, ще продължим. Това изисква дисциплина, затова именно исках всичко да се канализира, но организациите, с които подписваме споразумението обещаха, че всичко ще бъде точно и ще се спазва. Те няма да имат претенции извън рамките на допустимото, всички ще работим заедно. Вярно, че понякога сме имали противоречия, но след това сме ги изчиствали", посочи Казаков, цитиран от БТА.

Отношението към бежанците и нелегалните имигранти донесе огромни критики за страната ни от различни правозащитни организации. В докладите им бяха упоменати различни случаи на насилие спрямо чужденците, както и заради условията, в които са оставени да живеят.

Ограничителната мярка за вечерен час идва само ден, след като говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН категорично се обяви против нея.

Освен, че подчерта, че справянето с бежанския поток изглежда имагинерно на фона на неработещата Стратегия за интеграцията на бежанците, Борис Чеширков заяви, че в България няма интеграционна схема за бежанци. Чеширков напомни и че бежанците не са престъпници или терористи, а са жертви и не бива да им се налага вечерен час.

Водещи

Най-четени