Да отиде ли Класическата гимназия при „Баба“? 25.02 | 14:21

Родители и учители отново се опълчиха на преместването на училището

От Филипа Тодева

Липсват ясни и приемливи за нас аргументи за преместването на НГДЕК в сградата на ул. "Баба" в съответствие с последното решение на МК и в средата на втория срок на учебната година. Това се казва в позиция на родителите и членове на Настоятелството на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ".

От близо година училищното настоятелство настоява за експертиза за наличието на азбест в ремонтираната с европейски средства сграда и изразходваните в проекта за енергийна ефективност и достъпна среда на сградата на НГДЕК на ул. "Баба" средства, за качеството на провеждане и изпълнение на обществените поръчки по проекта за ремонт на училищната сграда на ул. "Баба" № 16, финансиран от Европейския съюз, а все още за резултатите не са известени.

Осъщественият с европейски средства проект в същността си не предвижда изграждане на специализирана материално-техническа база за целите на Класическата гимназия и свързаните с това методи на обучение, поради което неговата целесъобразност не е доказана, смятат родителите.

Те се притесняват, че няма доказателства откритият в сградата на ул. "Баба" азбест да е бил премахнат и припомнят, че азбестът е на практика неотстраним от конструкциите на сгради, че е канцерогенен и опасен за здравето.

"Само преди броени дни в района на сградата на ул. "Баба" в "Модерно предградие" пострада при нападение през светлата част на деня преподавател от НГДЕК. Освен отдалеченост, опасности и лошата инфраструктура до сградата на ул. "Баба" 16 липсва каквато и да е възможност децата ни да си купуват храна и напитки и да се хранят пълноценно. Известно ни е, че съгласно градоустройствен проект непосредствено до сградата на ул. "Баба" предстои изграждането на гробищен парк", коментират още от Настоятелството.

В отворено писмо до държавните власти се настоява да бъде предоставен отговор от министъра на културата защо, въпреки ясната и категорична позиция на Настоятелството на НГДЕК да не бъдат инвестирани средства в ремонтни дейности в сградата на ул. "Баба", изразена изрично още преди стартирането на изпълнението на проекта пред министър Петър Стоянович, те все пак са осъществени, с което съзнателно са ощетени бюджетът на България и ЕС като финансиращи страни.

Родителите искат още министърът на МРРБ да разпореди да се изготви експертен анализ от лицензирана лаборатория с вземане на пробите в тяхно присъствие на преградните и подпрозоречните стени за наличие на азбест.

Сред исканията им е и да бъде наложен мораториум върху преместването на Класическата гимназия извън сградата на ул. "Кирил и Методий" в центъра на столицата.

Междувременно от Министерството на културата увериха, че в сградата няма и следа от азбест. "В момента преподавателският колектив и ръководството на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" (НГДЕК) подготвят предстоящото поетапно възобновяване на учебния процес в реновираната с европейски средства сграда на училището на ул. "Баба" No 16. Със съдействието на Столична

община сградата на бившето 13-то основно училище на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 63 до Женския пазар ще се запази като филиал на Класическата гимназия. Както вече бе съобщено, в него ще се провежда профилираното обучение на учениците от 11-ти и 12-ти

клас на НГДЕК, а целта е да се използва пълноценно и капацитетът на преподавателите от СУ "Св. Климент Охридски” и от БАН. Филиалът на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" дава възможност в перспектива да се пристъпи и към въвеждане на по-ранен прием на ученици в престижното учебно заведение, с оглед на засиления интерес към класическото хуманитарно образование", уточниха от министерството.

Водещи

Най-четени