Дават 12 млн. лв. на Перник за покриване на щетите от земетръса 23.08 | 11:54

600 перничани спят във фургони и палатки. За 300 от тях няма никаква алтернатива за зимата

От Филипа Тодева

Парите, инвестирани в Перник, не са никак малко. Ще се изготви справка по категории, но специално за Перник и областта са отделени не по-малко от 12 млн. лв. до момента.

Това обяви министърът с ресор управление на еврофондовете Томислав Дончев за средствата по покриване на щетите от силния земетръс в Перник, цитиран от БНР.

14 млн. лв. е цялата сума, която включва и останалите места, включително и покриване щети в София.

По думите на Томислав Дончев парите ще се отпускат приоритетно, като първоначално ще се окаже помощ на семействата, чиито жилища са или разрушени, или са конструктивно увредени и са опасни за обитаване.

В следващите два месеца министърът ще бъде всеки ден в миньорското градче, за да следи как се изразходват сумите. "Две конкретни цели гоня. Едната – на 15 септември да няма нито едно дете, което да не започне учебната година по нормален начин. Не мога да обещая, че това ще е в същата сграда. Другата цел е да няма перничанин без покрив на главата през зимата", заяви той. Дончев призна и че координацията между институциите не е съвършена и че случаят е политизиран.

Междувременно кметът на града Росица Янакиева обяви, че от 600-те души, които сега спят във фургони и палатки, хората, които нямат никаква алтернатива за зимата са около 300.

Общината ще настоява да й бъде отстъпена собствеността върху недостроен жилищен блок на Агенция "Пътна инфраструктура".

По думите на кмета, ако това стане общината ще го завърши, което ще даде възможност да бъдат назначени пострадали семейства в 74-те апартамента. Ремонтът ще струва около 700 хиляди лева.

Водещи

Най-четени