Дават за Коледа по 40 лв. на 1,2 милиона пенсионери 26.10 | 15:29

Условието за еднократната помощ през декември е доход до 300 лв.

От iNews.bg

Коледна добавка от 40 лв. към пенсията за декември ще получат около 1,21 милиона пенсионери у нас. За целта кабинетът одобри допълнителен трансфер от 50 млн. лв. по бюджета на социалното министерство. Това съобщиха от правителствения пресцентър след редовното заседание на Министерския съвет.

Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет.

"Добавка ще получат само пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсии, заедно с добавките и компенсациите към тях, за месец декември 2016 г. е в размер до 300 лв. включително, колкото е размерът на линията на бедност за тази година", обясни социалният министър Зорница Русинова.

Пенсионерите в България са общо 2,118 милиона души, уточни тя.

По думите й за последните две години правителството е отпуснало допълнително над 250 млн. лв., за да осигури възможност за великденски и коледни добавки за пенсионерите.

Правителството одобри още и персонална месечна пенсия в размер на 106 лв. за 56 деца, които нямат право на наследствена пенсия от починал родител. Парите ще започнат да се изплащат още от 1 ноември.

Размерът на сумата е 90% от социалната пенсия за старост. С отпускането им ще бъдат подпомогнати 33 семейства, останали в затруднено финансово положение, уточни Русинова.

Водещи

Най-четени