Дават още пари на подбрани институти в БАН 12.10 | 11:51

Дянков решава съдбата на Рожен

От Филипа Тодева

10-12 института на БАН, които са от европейска значимост, ще бъдат финансирани допълнително. Това съобщи на празника на академията министърът на образованието и науката Сергей Игнатов.

Министърът посочи, че средствата ще се разпределят по механизъм, подобен на рейтинговата система на университетите. Критериите няма да са точно същите, но със сигурност ще бъде въведено диференцирано финансиране.

Колко пари ще бъдат дадени допълнително ще стане ясно, след като се приеме бюджет 2013. "Ако ви кажа колко са, ще разберат, че ги имам и ще ми ги вземат", коментира Игнатов.

Специална комисия ще реши на каква база ще се конкурират отделните институти. За два института е сигурно, че ще получат допълнителни средства – Институтът за ядрени изследвания и Институтът по органична химия.

Каква ще бъде съдбата на обсерваторията на Рожен ще реши финансовият министър Симеон Дянков, тъй като целият доклад е препратен към него.

За Игнатов колегата му с финансов ресор е абсолютно прав, когато казва, че трябва да се дават пари срещу реформи, а реформи в БАН се правят вече няколко години. По думите на министъра реформата в БАН е постоянна, както и навсякъде.

Просветният министър каза още, че правителството ще подпомогне процеса на реформи в БАН.

Водещи

Най-четени