Дали Георги Първанов не закъсня със създаването на АБВ? 25.02 | 17:38

"Очаквам мръснишка кампания за евровота", отсече историкът Драгомир Драганов

От Теодора Кокаланова

"АБВ дойде твърде късно. Както се казва, "Kъсно е либе за китка". Проектът АБВ се представя като социалдемокрация. Но това трябваше да стане още през 1997 г. , ако не и по-рано", отсече проф. Драгомир Драганов.

Според него днешната ни политическа действителност, свързана с процесите на левия спектър и възкресяването на проекта на АБВ на Георги Първанов не крие големи надежди. Очакванията на бившия ни президент и следващите го са огромни и неоправдани, каза още той.

Според историка функцията на един бивш президент трябва да бъде съвсем различна. Така както направиха например Жельо Желев и Бил Клинтън. Единият създаде прекрасна фондация, а другият върши страхотни неща не само за Щатите, а за целия свят.

Амбициите на лидерът на АБВ за президентска република той коментира така - "Има една президентска република - Съединените американски щати. Всичко друго в Европа са полупрезидентски режими, начело с Франция".

Според Драганов сравнението на страната ни с Франция е недопустимо, тъй като там президентът има наистина много голяма власт. Той е върховен главнокомандващ, той назначава правителството, посланиците, ръководи заседанията на правителството, което при нас е невъзможно.

"ГЕРБ например не успя да се превърне в опозиция и само търси начини да напомня за себе си. С безсмислени вотове на недоверие", уточни Драганов.

"Вотът се превръща в нещо като поредната игричка на опозицията. Тя си избира някакъв проблем (съществен или частичен) и започва да реве "долу правителството". Осигурява си и подкрепа на професионални (и добре платени) "протестъри", които около парламента крещят "Оставка!", коментира още историкът.

Според Драганов ГЕРБ създава "празнота във властта". Или както е известно по нашите географски ширини, означава "стани да седна". Това прави и ГЕРБ с вотовете си недоверие, подчерта той.

Професорът е наясно и със сценарият на всеки пореден вот на недоверие "Взаимно надвикване в пленарната зала и взаимно охулване "ах, колко сте лоши" и "ах, вие бяхте още по-лоши". Или иначе казано, поредното упражнение на тема "кипи безсмислен труд". Само дето един пленарен ден излиза на нас, данъкоплатците, не по-малко от 100 000 лева", отсече Драганов.

Професорът отбеляза, че демокрацията в държавата ни все още е мит и ще ни е нужен поне още половин век, за да се научим на нея. Той засегна и темата за създалото се напражение по време на годишнината от гибелта на Левски. Според него българските политици не са си взели никаква поука от делата и заветите на Апостола, допълва в."Монитор".

"Стотици години вече си караме, както си знаем. Андрешковците си ползват държавата. И тъй като мнозина си позволяват да си градят имиджа от делата на Апостола, ще кажа: байрактари - много, герои – малко. Героите са трима: Ботев, Левски и Хаджи Димитър. Всичко друго са байрактари", отсече Драганов.

Kампанията за евровота историкът определи като "мръснишка". Според Драганов е задължително да сме запознати с действията на нашите депутати в Европарламента. "Заслужаваме отчет на тяхната работа", отбеляза той.

Професорът приветстава окупациите на университета - "Една нация има успех, когато има кауза. Когато няма кауза, има провал", каза Драганов.

Водещи