Двама от заподозрените в шпионаж българи са били членове на СИК 18.08 | 19:40

Това потвърдиха от ЦИК

От iNews

Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърди, че двама от тримата задържани български граждани във Великобритания за подозрения за шпионаж в полза на Русия са били членове на секционна избирателна комисия (СИК) извън страната.

Лица с имена Катрин Николаева Иванова и Бисер Максимов Джамбазов са назначавани за членове на СИК извън страната в периода 2015 – 2021 г., в т.ч. секретар, заместник-председател и председател, се посочва в съобщение на ЦИК.

В него се отбелязва, че преди назначаване на СИК извън страната ЦИК извършва проверка дали предложените за членове лица отговарят на изискванията на закона.

Централната избирателна комисия не приема внушенията, че е възможно отделни лица да са в състояние да влияят на резултатите от изборите чрез участието си в състава на секционна избирателна комисия. В Изборния кодекс има предвидени достатъчно гаранции, възпрепятстващи подобна възможност, пишат още от ЦИК.

Преди дни от МВнР също потвърдиха, че въпросните лица са били членове на СИК зад граница - в Лондон – Катрин Иванова в Секция 2 в посолство Лондон, а Бисер Джамбазов – в Ийлинг, според Решение №2325 на ЦИК от 27 март 2021 г. Същите са номинирани от българската общност в Лондон и от Инициативен комитет за секция в Ийлинг, Лондон, информират от МВнР.

Водещи

Най-четени