Двама професори в битка за ректорския пост в Софийския университет 17.11 | 13:31

И двамата кандидати предвиждат затягане на финансовия контрол в Алма Матер

От iNews.bg

Общото събрание на Софийския университет "Св. Климент Охридски" избира нов ректор. За поста се борят двама кандидати - проф. Анастас Герджиков от Факултета по класически филологии и проф. Тони Спасов от Факултета по химия и фармация.

И двамата кандидати предвиждат затягане на финансовия контрол в Софийския университет и са единодушни, че водещи при определянето на държавната субсидия трябва да бъдат качеството на образованието и изследователската дейност, а не броят на студентите.

В платформата си проф. Герджиков предлага по-сериозна административна реформа, докато проф. Спасов би дал повече отговорност в управлението на сегашните структури.

Предстои Общото събрание да изслуша отчетния доклад на досегашния ректор проф. Иван Илчев, който оглавява най-старото висше училище у нас от 2007 година, след като през 2011 година спечели втори мандат след балотаж срещу проф. Петър Славейков. В последната си официална позиция дни преди Общото събрание на СУ проф. Илчев призова да бъде прекратена кресливата кампания срещу Алма Матер.

Миналият месец при проверка на на финансовата инспекция в СУ бяха констатирани неизплатени данъци, липсващи държавни поръчки и прекалено високи разходи.

 

Субсидията за най-старото учебно заведение у нас е 47 млн. лева за тази година. В същото време университетът дължи на държавата 10 милиона - Алма матер не плаща данъци години наред. С лихвите от 2007 до 2012 година милионите са почти 14. Университетът не плаща на държавата, но удържа данъци от заплатите на преподавателите.

Водещи

Най-четени